Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των Αφρικανών μεταναστών

TEΛ ΑΒΙΒ.--

«Οχι άλλη φυλακή!», βροντοφώναξαν και χτες, τρίτη μέρα κινητοποιήσεων, δεκάδες χιλιάδες Αφρικανοί μετανάστες εργάτες που ζουν στο Ισραήλ, έξω από τις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Γερμανίας, επιδίδοντας επιστολές διαμαρτυρίας για την απάνθρωπη αντιμεταναστευτική πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης που φυλακίζει για μήνες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης χιλιάδες ξένους οικονομικούς πρόσφυγες μόνον και μόνον επειδή δε διαθέτουν νόμιμη άδεια παραμονής και εργασίας.

Πολλοί από τους διαδηλωτές, που είναι ως επί το πλείστον Σουδανοί και Ερυθραίοι, κρατούσαν στα χέρια πανό με συνθήματα: «Είμαστε πρόσφυγες όχι εγκληματίες» και «Αρκετά με τη φυλακή!».

Οι διαδηλώσεις των Αφρικανών μεταναστών στο Τελ Αβίβ εντείνονται από την περασμένη Κυριακή, οπότε πολλές δεκάδες χιλιάδες οικονομικοί πρόσφυγες (οι αρχές λένε 30.000, οι οργανωτές της κινητοποίησης πάνω από 60.000) πραγματοποίησαν πορεία συγκέντρωσης και διαμαρτυρίας με αφορμή το νομοσχέδιο που ψήφισε στις 10/12 το ισραηλινό κοινοβούλιο, επιτρέποντας στις αρχές να κρατούν τουλάχιστον έναν χρόνο στη φυλακή ή σε ειδικά στρατόπεδα μεταναστών, χωρίς δίκη, χιλιάδες αλλοδαπούς που δεν έχουν έγκυρη βίζα.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αγνοεί επιδεικτικά τις κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι «δε θα βοηθήσουν σε τίποτα».

Από την πλευρά της, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) επέκρινε το Ισραήλ, επειδή αρνείται την παροχή του καθεστώτος του πρόσφυγα στους Αφρικανούς «χωρίς απαραίτητα να λαμβάνει υπόψη τους λόγους για τους οποίους έφυγαν από τη χώρα τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ