Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Συγκροτήθηκε νέα κυβέρνηση διαχείρισης

ΠΡΑΓΑ.--

Συγκροτήθηκε την Κυριακή η νέα τρικομματική κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (CSSD), το δεύτερο πολιτικό κόμμα ANO (του πολυεκατομμυριούχου Αντρέι Μπάμπις με δημαγωγικό και λαϊκίστικο χαρακτήρα που στηρίζει το σύστημα, προβάλλοντας ζητήματα διαφθοράς και άλλα «ανώδυνα», με φιλελεύθερο πρόγραμμα) και το μικρό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (KDU-CLS). Ο συνασπισμός, που θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή διαχειριστική ρότα των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, διαθέτει 111 έδρες σε σύνολο 200. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μποχουσλάβ Σομπότκα αναλαμβάνει πρωθυπουργός, ενώ στο κομβικό υπουργείο Οικονομικών τίθεται επικεφάλης ο ηγέτης του ΑΝΟ Μπάμπις, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης περισσότερων από 200 εταιρειών, κυρίως στο χώρο των χημικών και αγροτικών προϊόντων, αλλά και των Μέσων Ενημέρωσης.

Ο διορισμός του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου πρέπει να εγκριθεί από τον Πρόεδρο Μίλος Ζέμαν, ο οποίος προέρχεται από το CSSD, αλλά τον τελευταίο καιρό έχει εκφράσει διαφοροποιήσεις.

Το CSSD κέρδισε με μικρή διαφορά από το κίνημα ANO στις πρόωρες εκλογές που έγιναν στις 25 και 26 Οκτώβρη 2013, με αφορμή ένα σκάνδαλο διαφθοράς και παρακολουθήσεων που ανέτρεψε τον Ιούνη την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πετρ Νέτσας. Τρίτο σε δύναμη κόμμα ήρθε το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ