Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Προχωρούν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Πράσινο φως» για την ίδρυση (μέχρι πέντε για φέτος) ιδιωτικών τραπεζών έδωσε η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή της Κίνας (CBRC), στο πλαίσιο υλοποίησης των νέων αποφάσεων που πήρε πρόσφατα το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της κινεζικής οικονομίας, την παραπέρα ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο «Xinhua», «τα ιδιωτικά κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αναμόρφωση των σημερινών τραπεζικών ιδρυμάτων ή τη δημιουργία καινούριων». Ειδικότερες διευκολύνσεις θα δρομολογηθούν για περιοχές όπως η Σανγκάη όπου λειτουργεί «ζώνη ελεύθερου εμπορίου», αλλά και μια «πιλοτική ζώνη» εφαρμογής οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν στο φόντο της ανησυχίας που προκαλεί στα αστικά επιτελεία η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, καθώς το δεύτερο τετράμηνο του 2013 αυτή έφτασε το 7,3% (το χαμηλότερο στην τελευταία 20ετία). Για το 2014, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 7,6% (για όλη τη χρονιά), το χαμηλότερο από το 1999.

Την ίδια στιγμή, βαθαίνουν οι καπιταλιστικές σχέσεις και στην αγροτική οικονομία της Κίνας. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια, δίνεται η δυνατότητα σε μικροκαλλιεργητές να μετατρέπουν τα καλλιεργητικά τους δικαιώματα σε μετοχές, προκειμένου να προχωρά η δημιουργία μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων με εισαγωγή νέων τεχνολογιών.

Στο μεταξύ, το Σάββατο έγινε γνωστό ότι η κινεζική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κλιμακωτή τιμολόγηση του νερού που χρησιμοποιεί κάθε νοικοκυριό, «προκειμένου να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να χρησιμοποιεί λιγότερο νερό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ