Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαπραγματευτικές πιέσεις πριν τη συνάντηση της Γενεύης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την υποψηφιότητα του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στις προγραμματισμένες για τον Ιούνη προεδρικές εκλογές έφερε χτες στο προσκήνιο ο Σύρος υπουργός Πληροφόρησης Ομράν αλ Ζόχμπι, επικαλούμενος τη «λαϊκή βούληση και πίεση» προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Το αν θα θέσει υποψηφιότητα είναι μια προσωπική του απόφαση αλλά η Συρία θα του ασκήσει πιέσεις για να είναι υποψήφιος», είπε χαρακτηριστικά ο Σύρος υπουργός ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών για το συριακό στις 22 του μήνα στη Γενεύη της Ελβετίας, δεδομένης της αντίθεσης της συριακής αντιπολίτευσης σε οποιοδήποτε σχέδιο πολιτικής επιβίωσης και παραμονής του Μπασάρ αλ Ασαντ στο τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας.

Ο Ζόχμπι επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί στη διάσκεψη της Γενεύης (γνωστή ως «Γενεύη 2») θα είναι έγκυρη μόνο εφόσον τεθεί σε δημοψήφισμα. Διεκδίκησε τη συμμετοχή του Ιράν στις διαπραγματεύσεις (ενώ λίγη ώρα πριν ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ είχε σημειώσει πως η Τεχεράνη θα αρνηθεί τους όρους για τη συμμετοχή της στις συνομιλίες της Γενεύης) και κάλεσε τέλος την Αγκυρα να κλείσει τα σύνορά της με τη Συρία και να διώξει τους ξένους μισθοφόρους ισλαμιστές που περνούν από το τουρκικό στο συριακό έδαφος.

Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το Τόκιο όπου πραγματοποίησε χτες επίσημη επίσκεψη, επέμενε πως οι συνομιλίες της «Γενεύης 2» θα πρέπει να διασφαλίσουν «νέα εποχή για τη Συρία χωρίς τον Μπασάρ αλ Ασαντ», χαρακτηρίζοντάς τον «υπεύθυνο για το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων».

Συγκρούσεις Σύρων αντικαθεστωτικών και ξένων ισλαμιστών...

Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι, επικεφαλής της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Μέτωπο Αλ Νούσρα» (ένα ακόμη παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία), πρότεινε χτες να σταματήσουν οι μάχες ανάμεσα σε ξένους μαχητές της οργάνωσής του και συριακές αντικαθεστωτικές ταξιαρχίες, λέγοντας ότι όπως πάει θα χαθούν όσα επιτεύχθηκαν στα πεδία των μαχών τους τελευταίους μήνες και ότι η κατάσταση θα αντιστραφεί πλήρως προς όφελος των συριακών αρχών.

Οι μάχες ανάμεσα σε Σύρους αντικαθεστωτικούς και ξένους ισλαμιστές φαίνεται πως άρχισαν να εντείνονται από την περασμένη Παρασκευή, μετά από το βασανισμό και το φόνο δημοφιλούς γιατρού στο Χαλέπι, που είχε συλληφθεί και κρατούνταν από ξένους εξτρεμιστές...

Μάλιστα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε χτες ότι οι νεκροί από τις μάχες αντικαθεστωτικών ενόπλων και ισλαμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL) το τελευταίο τετραήμερο ανέρχονται σε τουλάχιστον 274, ανάμεσά τους και 46 πολίτες.

Τέλος, απέπλευσε χτες το απόγευμα από το συριακό λιμάνι της Λατάκεια ολλανδικό πλοίο που μεταφέρει το πρώτο φορτίο χημικών όπλων που εγκαταλείπει τη Συρία, συνοδεία κινεζικών, νορβηγικών και ρωσικών φρεγατών.

Η απομάκρυνση των επικίνδυνων χημικών όπλων αποτελεί το πρώτο βήμα προς την εκπλήρωση της συμφωνίας για την εξάλειψη του χημικού οπλοστασίου στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ