Κυριακή 20 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Βότανα και υγεία

Το φασκόμηλο και η μανζτουράνα, είναι δύο βότανα που λίγο - πολύ είναι γνωστά σε όλους μας από τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας. Μερικοί από μας θα το έχουμε δει σε αποξηραμένη μορφή σε κάποιο βαζάκι ανάμεσα στα μπαχαρικά της μαμάς στην κουζίνα. Το έντονο άρωμά τους είναι πολύ χαρακτηριστικό ακόμα και σε ξερή μορφή. Και τα δύο αυτά βότανα έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

Το φασκόμηλο, βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του συκωτιού, είναι τονωτικό και διεγερτικό ρόφημα, αποχρεπτικό και αποσυμφορητικό στη διάρκεια της γρίπης. Επίσης είναι ιδανικό για στοματικές πλύσεις, μιας και το άρωμά του αφήνει μια ωραία γεύση στο στόμα που διαρκεί.

Η μαντζουράνα, ως ρόφημα, αν πίνεται τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, καταπραϋνει τους πόνους στο στήθος, επιδρά στην επιληψία και τον τέτανο, ενώ 1-2 σταγόνες από λάδι μαντζουράνας καταπολεμά την ωτίτιδα. Το αφέψημα μαντζουράνας είναι επίσης ορεκτικό, διουρητικό, πεπτικό, ενώ το κατάπλασμα μαντζουράνας με οινόπνευμα χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των πληγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ