Πέμπτη 9 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Φυλάκιση στελέχους του λαϊκού κινήματος

Ο Φρ. Τολόζα, υπεύθυνος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της «Πατριωτικής Πορείας», διώκεται με την κατηγορία της «σοβαρής εξέγερσης»

Ο Κολομβιανός αγωνιστής Φρ. Τολόζα
Ο Κολομβιανός αγωνιστής Φρ. Τολόζα
Το κυνηγητό των λαϊκών αγωνιστών από το αστικό κράτος συνεχίζεται στην Κολομβία. Ετσι, το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο έχει βρεθεί το κοινωνικό πολιτικό κίνημα «Πατριωτική Πορεία», όπου συμμετέχουν δεκάδες λαϊκές οργανώσεις και κόμματα, ανάμεσά τους και το Κολομβιάνικο ΚΚ, και έχει ιδιαίτερα τα τελευταία δυο χρόνια σημαντική επιρροή στα λαϊκά στρώματα. Τελευταίο παράδειγμα των διώξεων είναι η σύλληψη στις 4/1 και η φυλάκιση δύο μέρες μετά του Φρανσίσκο Χαβιέρ Τολόζα, μέλους της Εθνικής Γραμματείας της «Πατριωτικής Πορείας» και υπεύθυνου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του κινήματος. Ο Τολόζα είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Κολομβίας με σχεδόν 20 χρόνια στον ακαδημαϊκό χώρο, πρωτοπόρος αγωνιστής, συνελήφθη δε ενώ ήταν σε διακοπές με την οικογένειά του στην πόλη Κούκουτα. Αντιμετωπίζει την κατηγορία της «σοβαρής εξέγερσης» και την ενοχοποίησή του ως «στρατολόγου νέων μαχητών για το αντάρτικο των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP)».

Πρόκειται για άλλη μία δίωξη λαϊκού αγωνιστή, που έρχεται να προστεθεί σε αυτή του επίσης ηγετικού στελέχους της «Πατριωτικής Πορείας», συνδικαλιστή στην αγροτική οικονομία Ούμπερτ Μπαγιεστέρος, πριν 5 μήνες, που βρίσκεται στη φυλακή με την κατηγορία της «εξέγερσης». Οπως καταγγέλλει το ίδιο το κίνημα, μόνο μέσα στο 2013 δολοφονήθηκαν 26 στελέχη και μέλη της «Πατριωτικής Πορείας», ενώ ο πρώτος νεκρός της νέας χρονιάς είναι ο αγρότης συνδικαλιστής, μέλος του κινήματος Τζιοβάνι Λέιτον, που βρέθηκε στις 4 Γενάρη βασανισμένος μέχρι θανάτου. Ταυτόχρονα, στις κολομβιάνικες φυλακές παραμένουν φυλακισμένοι πάνω από 9.500 πολιτικοί κρατούμενοι αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, ανάμεσά τους ο δημοσιογράφος, διευθυντής του πρακτορείου ειδήσεων «Νέα Κολομβία», Χοακίν Μπεσέρα, που ήταν με καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στη Σουηδία.

Η νέα δίωξη συμβαίνει ενώ η αντιδραστική κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος βρίσκεται πάνω από ένα χρόνο σε διαπραγματεύσεις με τις FARC στην Αβάνα της Κούβας για τον τερματισμό της υπερσαραντάχρονης ένοπλης σύγκρουσης. Μάλιστα, ένα από τα ζητήματα της ατζέντας των συζητήσεων που συνεχίζονται είναι και αυτό των εγγυήσεων για την πολιτική δράση. Ωστόσο, η αντιδραστική κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια της τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ηττα του κόμματος του Ουρίμπε (2019-10-30 00:00:00.0)
Συναντήσεις με επιτροπή Θυμάτων της σύγκρουσης (2014-08-19 00:00:00.0)
Το λαϊκό και αντάρτικο κίνημα στο προσκήνιο (2012-10-14 00:00:00.0)
Οκτάχρονη κάθειρξη στον Χοακίν Μπεσέρα (2012-09-19 00:00:00.0)
Προς έκδοση στην Κολομβία λαϊκός αγωνιστής (2012-05-12 00:00:00.0)
Οργή για την έκδοση Κολομβιανού αγωνιστή δημοσιογράφου (2011-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ