Σάββατο 11 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Πιάστηκε «ντοπέ» 13χρονος κολυμβητής

Eνα ακόμη σοβαρό περιστατικό, που αποδεικνύει ότι οι λογικές του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού που έχουν να κάνουν με το κυνήγι της επιτυχίας και κυρίως για τα όσα αυτή προσφέρει (χρήμα, δόξα κλπ.) ως αυτοσκοπό που πρέπει να πραγματοποιηθεί με κάθε μέσο, αποκαλύπτουν τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) τιμώρησε με 4 μήνες αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα ένα 13χρονο Βραζιλιάνο κολυμβητή που πήρε μέρος στο εγχώριο πρωτάθλημα εφήβων τον περασμένο Νοέμβρη και είχε κάνει χρήση αναβολικών.

Το δείγμα του νεαρού κολυμβητή περιείχε την ουσία μεθυλεξαναμίνη, η οποία αυξάνει την αντοχή, επιδρώντας και στο νευρικό σύστημα και εντοπίζεται σε γνωστό παράνομο σκεύασμα. Σύμφωνα με το βραζιλιάνικο «Blog do Coach», η Ομοσπονδία Υγρού Στίβου της Βραζιλίας συνεδρίασε χθες στο Ρίο ντε Τζανέιρο και επέβαλε την ποινή της WADA χωρίς περαιτέρω σχολιασμό αφού ο αθλητής είναι ανήλικος. Εκείνο πάντως που κάνει ιδιαίτερη αίσθηση είναι το γεγονός ότι ο 13χρονος κολυμβητής είχε δηλώσει πως λάμβανε 6 διαφορετικά συμπληρώματα κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Επίσης ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αυτή είναι η 11η συνεχής χρονιά που κολυμβητής από τη Βραζιλία τιμωρείται για θέμα ντόπινγκ.

Ο 13χρονος γίνεται ο πιο νεαρός αθλητής της χώρας που πιάνεται «ντοπέ», ενώ πριν από 2 χρόνια πάλι στη Βραζιλία είχε συλληφθεί «ντοπέ» ένας 14χρονος κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας. Και βέβαια η «χώρα του καφέ» δεν είναι η μόνη σε αυτή την αλυσίδα περιστατικών (αντίστοιχα έχουν υπάρξει και στην Ελλάδα), αφού τα επίσημα στοιχεία τα τελευταία χρόνια κάνουν λόγο για αύξηση του ντόπινγκ στις μικρές ηλικίες. Ερευνες δείχνουν μάλιστα ότι στις μικρές ηλικίες το έδαφος πλέον είναι ακόμα πιο πρόσφορο για όσους ασχολούνται με το εμπόριο τέτοιων σκευασμάτων (έμποροι, μεσάζοντες, πολυεθνικές), αφού οι αθλούμενοι μπορούν πιο εύκολα να εξαπατηθούν. Σε κάποιες μάλιστα ακραίες περιπτώσεις σε αυτό συντελεί και η προτροπή των ίδιων των οικογενειών (ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες), αφού μέσω της επιτυχίας ενός μέλος τους βλέπουν τη διέξοδο από τα οικονομικά προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ