Τετάρτη 15 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013
Τσακίζουν το λαό, εμφανίζουν «πλεονάσματα»

Η διάλυση των κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες ταυτόχρονα με τα αλλεπάλληλα μέτρα φοροληστείας συνθέτουν την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013. Στη βάση αυτής της πολιτικής η συγκυβέρνηση πέτυχε να εμφανίσει το λεγόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα», ύψους 691 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί και το βασικό διαπραγματευτικό ατού στα παζάρια με την τρόικα. Το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο», στο οποίο εντάσσονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί, απαιτεί την περαιτέρω απογείωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων» τα επόμενα χρόνια, πολιτική που μεταφράζεται σε διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα, έτσι ώστε να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 12μηνο του 2013 :

-- Το σύνολο των δαπανών (τακτικός προϋπολογισμός) καρατομήθηκαν στα 51,6 δισ. ευρώ, από 61,5 δισ. ευρώ για το 2012 (μείωση περίπου 16%). Οι πρωτογενείς δαπάνες που αφορούν σε συντάξεις, μισθούς στο δημόσιο, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία, συμπιέστηκαν περαιτέρω στα 44 δισ. ευρώ (από 47,5 δισ. ευρώ). Τα ποσά που δαπανήθηκαν για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους διαμορφώθηκαν σε 6 δισ. ευρώ (από 12,2 δισ. ευρώ), καθώς η μείωσή τους οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο κούρεμα και στην επιμήκυνση του κρατικού χρέους που διενεργήθηκε το 2012 και το οποίο φορτώθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα έφτασαν σε 517 εκατ. ευρώ (από 410 εκατ. ευρώ το 2012).

-- Τα έσοδα (πριν τις επιστροφές φόρου) φτάνουν στα 48,3 δισ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το 2012. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (11μηνο 2013) η συμβολή των κάθε είδους επιχειρήσεων κυμαίνεται σε συμβολικά επίπεδα, μόλις στο 3,7% από τη συνολική πίτα των φορολογικών εσόδων, τα οποία συγκεντρώθηκαν από την απογείωση της φοροληστείας πάνω στα ήδη διαλυμένα λαϊκά εισοδήματα.

-- Το «πρωτογενές πλεόνασμα» καταγράφεται στα 691 εκατ. ευρώ έναντι «ελλείμματος» ύψους 3,5 δισ. ευρώ για το 2012. Η διαμόρφωση «πρωτογενούς πλεονάσματος» σημαίνει ότι τα κρατικά έσοδα είναι περισσότερα από τις δαπάνες, στις οποίες όμως δεν υπολογίζονται τα χρεολύσια του κρατικού χρέους. Για το 2013 διαμορφώθηκε στο 0,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2014 προβλέπεται η διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% του ΑΕΠ, στο 3% για το 2015 και στο 4,5% για το 2016. Μετά από την πιστοποίηση του πλεονάσματος από τη Γιούροστατ (Απρίλης 2014) προγραμματίζεται, στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΔΝΤ, να ξεκινήσει και επίσημα η διαβούλευση γύρω από τους τρόπους «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης και των οξυμένων ανταγωνισμών για τον επιμερισμό της χασούρας ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αναμένεται να συζητηθούν οι λογιστικές «τεχνικές» γα τη διαμόρφωση των εμφανιζόμενων πλεονασμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ