Τετάρτη 15 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΕΕ
Συνέχισε με αμείωτη ένταση την αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου

Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Μία μέρα πριν την παρουσίαση των στόχων της Ελληνικής Προεδρίας σε αυτήν, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο συζήτησε την επισκόπηση της απερχόμενης Λιθουανικής Προεδρίας της ΕΕ (1/7/2013 - 31/12/2013). Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:

«Η Λιθουανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ συνέχισε την αντιλαϊκή πορεία της στρατηγικής της ΕΕ "Ευρώπη 2020" για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων. Στη διάρκειά της προωθήθηκαν: Η τελική συμφωνία για τον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό, το ΠΔΠ 2014 - 2020, που δίνει άφθονο ζεστό χρήμα στο μονοπωλιακό κεφάλαιο. Η ολοκλήρωση της "ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης", με την κατάληξη του λεγόμενου "διπλού πακέτου", που προβλέπει τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών από την Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ, την υπογραφή από 1-1-2014 μνημονίων διαρκείας από κάθε κράτος-μέλος για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Η ενίσχυση της Kοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ για την προσαρμογή των εθνικών αμυντικών δογμάτων, των εθνικών ενόπλων δυνάμεων και των εξοπλισμών στους ιμπεριαλιστικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς της ΕΕ σε ολόκληρο τον πλανήτη, σε συνεργασία με το NATO, με στόχο τη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε νέες αγορές. Ενισχύονται οι υποδομές και η δράση του Ευρωστρατού, των "Μάχιμων Σχηματισμών Δράσης". Η πολεμική βιομηχανία συγκεντρώνεται στα χέρια των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων, υπονομεύονται και οδηγούνται σε διάλυση εθνικές αμυντικές βιομηχανίες, όπως τα ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και οι άλλες αμυντικές βιομηχανίες στη χώρα μας.

Σημαντικό πλήγμα στα ευρωενωσιακά όργανα προκάλεσε η άρνηση της Ισλανδίας να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, καθώς και η αποτυχία της Συνόδου Κορυφής της "Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης", το Νοέμβρη του 2013, στο Βίλνιους, μετά και την άρνηση της Ουκρανίας και της Αρμενίας να συνάψουν συμφωνία "Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών" με την ΕΕ, που θα άνοιγε το δρόμο στη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις αγορές των χωρών αυτών.

Η επίθεση του κεφαλαίου στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, που παρέλαβε τη σκυτάλη, για να κλείσει τον κύκλο της "τριάδας" των προεδριών που άρχισε τον Ιανουάριο του 2013 με την Ιρλανδική Προεδρία. Ενας και μοναδικός είναι ο σταθερός, κοινός παρονομαστής όλων των αστικών κυβερνήσεων των κρατών-μελών και των οργάνων της ΕΕ: Να μειώσουν στο κατώτερο επίπεδο την τιμή της εργατικής δύναμης για να διασφαλίσουν τις θέσεις και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Να ενισχύσουν την επιθετικότητα της ΕΕ ενάντια στους λαούς για τη γεωπολιτική επιρροή και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) και των δρόμων μεταφοράς τους.

Ο δρόμος των λαϊκών συμφερόντων έχει διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση: Συμπόρευση με το ΚΚΕ, ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής πάλης της Λαϊκής Συμμαχίας ενάντια στην αντιδραστική λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου, την ΕΕ, ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους. Για την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, με τον εργαζόμενο λαό κυρίαρχο στην εξουσία και την οικονομία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ