Τετάρτη 15 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Με μεγάλη καθυστέρηση ο έλεγχος των λογαριασμών

Στοιχεία για την πορεία των ερευνών έδωσε χτες στη Βουλή ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ

Στοιχεία για την εξέλιξη των ελέγχων στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ παρουσίασε χτες ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σύμφωνα με όσα είπε, εδώ και ενάμιση χρόνο, που ξεκίνησε ο έλεγχος για τα 1.700 πρόσωπα που περιέχονται στη λίστα, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει καταφέρει να ελέγξει πλήρως τα 6.

Σύμφωνα με τον Στ. Στασινόπουλο, από τα 1.700 πρόσωπα, οι 910 δεν εμφανίζουν υπόλοιπο στους λογαριασμούς τους, στοιχείο που επίσης θεωρείται ύποπτο, 200 καλύπτονται από το πόθεν έσχες τους, σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος για 266 περιπτώσεις, ενώ από αυτές «σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται 155». Οσο αφορά τους 6, απέκρυψαν συνολικά 10 εκατ. ευρώ και οι 4 είναι συγγενείς του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου.

Οσο αφορά το θέμα της καθυστέρησης στους ελέγχους, ο Στ. Στασινόπουλος, επικαλέστηκε ότι οι επιθεωρητές αναγκάζονται να συμμετέχουν σε σεμινάρια, ενώ «εκτός αυτών, το ΣΔΟΕ καλείται να αντιμετωπίσει και την επικαιρότητα. Ξαφνικά σκάνε πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά θέματα. Κληθήκαμε να ελέγξουμε πολιτικό κόμμα, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις». Είπε ακόμα ότι υπήρξαν διαδικαστικά προβλήματα με το θέμα του ανοίγματος λογαριασμών από τις τράπεζες, οι οποίες στέλνουν συνολικά στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να διαχωρίζονται και να γίνεται διασταύρωση ξεχωριστά για κάθε περίπτωση.

Ο Στ. Στασινόπουλος αρνήθηκε να δώσει σαφείς απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που του έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, λέγοντας ότι πρόκειται για ερωτήσεις ιδεολογικού περιεχομένου! Για παράδειγμα, ρωτήθηκε από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ αν από τις 155 περιπτώσεις, «που είναι σε προχωρημένο στάδιο, μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι σε ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, δύο, τρεις, τέσσερις ή πέντε μήνες, θα υπάρξει κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα;». 'Η, «έχουν ελεγχθεί διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ, όπως επιχειρηματίες, π.χ. Μεταξάς, ή εφοπλιστές, όπως Χατζηιωάννου, Μαρτίνος κ.λπ., καθώς και off shore εταιρείες που επίσης αναφέρονται;».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, η υπόθεση της αντίστοιχης «λίστας Λιχτενστάιν» έχει τεθεί στο αρχείο από το 2011. Σχετικά με την λίστα των 54.000 φορολογουμένων που εμφανίζονται να στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό το διάστημα 2008-2011, σύμφωνα με τον Στ. Στασινόπουλο, το ΣΔΟΕ είναι αναρμόδιο να την ελέγξει.

Σχολιάζοντας στην Επιτροπή την όλη διαδικασία των ελέγχων ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε ότι «δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα φέρει θετικά αποτελέσματα προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, ωστόσο συμμετέχουμε σε μία προσπάθεια να αποκαλυφθεί έστω και περιορισμένα αυτή η δράση που κάλυπτε, συγκάλυπτε και υπέθαλπτε αλλά και συνεχίζει να συγκαλύπτει όλη αυτή την επιχείρηση φοροδιαφυγής αλλά και φοροαπαλλαγής του μεγάλου κεφαλαίου».

Πρόσθεσε ότι η διαφθορά σχετίζεται «με την ίδια τη φύση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και αφορά την ανάγκη εξασφάλισης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Τελικά, εκφράζει τα συμφέροντα, τα κέρδη, την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ