Πέμπτη 16 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δέχεται δανεισμό που θα βαρύνει τους εργαζόμενους

Το σχέδιο δανειοδότησης των δήμων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων συζητήθηκε, χτες, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Ενα σχέδιο που έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία στην πλειοψηφία των δήμων έχουν γίνει δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση από το κράτος, με αποτέλεσμα μια σειρά υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι να σταματούν, να υπολειτουργούν ή να παραδίδονται σε ιδιώτες. Και βέβαια, η χτεσινή συζήτηση έγινε με την ΚΕΔΕ να έχει αποδεχτεί και να έχει δώσει συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για τους κουτσουρεμένους κατά 60% πόρους των δήμων την τελευταία τετραετία, που οδηγούν σε μεγαλύτερα χαράτσια για τους δημότες. Παράλληλα, αντιστέκεται μόνο στα... χαρτιά μπροστά στις νέες περικοπές των χρηματοδοτήσεων που έχουν εξαγγελθεί για το 2014 και που φτάνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Αλ. Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στην τοποθέτησή του είπε πως αποτελεί πρόκληση τα επόμενα χρόνια το πώς θα περάσει η ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο. «Για τη χρηματοδότηση ως Ταμείο, είπε, πήραμε μια πρωτοβουλία και με προσπάθεια δύο ετών υπογράψαμε σύμβαση με την ΕΤΕπ για ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για έργα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ». Παράλληλα, ανέπτυξε τις... προσφορές του Ταμείου (όπως λόγου χάρη επιτόκια και όρους δανειοδότησης «ιδιαίτερα ελκυστικούς») και υπογράμμισε πως «τα έργα που μπορούν και εντάσσονται σε αυτή τη δράση αφορούν όλα τα συνήθη έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν και μια κοινωνική ανταποδοτικότητα. Μεταφορές, οδικό δίκτυο, αναβάθμιση κτιρίων, χώροι πρασίνου, αποκατάσταση ανοικτών χώρων, εκπαιδευτικές - αθλητικές εγκαταστάσεις». Πρόσθεσε ακόμα πως «στα αναπτυξιακά προγράμματα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι υπερχρεωμένοι δήμοι εφόσον τα έργα είναι ανταποδοτικά και δεν επιβαρύνουν την οικονομική λειτουργία τους».

Οι δανειοδοτήσεις των δήμων για να πληρώσουν τους εργαζόμενους, τις ασφαλιστικές εισφορές, να λειτουργήσουν υπηρεσίες και να εκτελέσουν έργα είναι μια πάγια τακτική που ακολουθείται σε δήμους σε όλο τον κόσμο και που όχι μόνο δεν λύνει κάποιο πρόβλημα, αλλά το επιτείνει. Πολλοί δήμοι σε ευρωπαϊκές χώρες είναι χρεωμένοι σε τράπεζες. Συγκεκριμένα:

1. Στην Ιταλία, στην πόλη Ρεκανάτι, με 22.000 κατοίκους, για να αντιμετωπιστούν τα χρέη ιδιωτικοποιήθηκε το πάρκο της πόλης, έκλεισαν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, μειώθηκαν τα βοηθήματα προς τους ηλικιωμένους και ανεστάλησαν έργα.

2. Στο δήμο του Σεντ Ετιέν, στη Νοτιοανατολική Γαλλία, αυξήθηκαν δύο φορές οι φόροι, μειώθηκε κατά τα 2/3 το σχέδιο ανακαίνισης του τοπικού μουσείου και ματαιώθηκε η κατασκευή γραμμής τραμ.

3. Στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδία Δημοτικών Συμβουλίων, τα έσοδα από τους τοπικούς φόρους ήταν κατά 7 δισ. λιγότερα το 2009. Ετσι άρχισαν οι περικοπές. Η πρωτεύουσα της χώρας, το Βερολίνο, για εξοικονόμηση πόρων προχώρησε σε μείωση προσωπικού, μισθών και υπηρεσιών, κλείνοντας αρκετές εγκαταστάσεις, όπως δημοτικές πισίνες, βιβλιοθήκες, θέατρα, ή αυξάνοντας πολύ σε άλλες τις συνδρομές και τα εισιτήρια εισόδου.

4. Στην Ισπανία, οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας βασίζουν τα έσοδά τους σε μεγάλο βαθμό στη φορολογία.

Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι για τους χρεωμένους στις τράπεζες δήμους, ο «Καλλικράτης» προβλέπει το λεγόμενο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ». Το «Παρατηρητήριο» μετά από τρεις μήνες και αν υπάρχουν αποκλίσεις στα οικονομικά, προβλέπει την ένταξη του δήμου σε «πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης», με συνέπειες τον περιορισμό των δαπανών μόνο για τη μισθοδοσία, υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού και αύξηση ιδίων εσόδων, όπως είναι τα τέλη και οι τοπικοί φόροι. Ετσι, το όποιο εμφανιζόμενο οικονομικό έλλειμμα των δήμων θα ισοσκελίζεται με δανεισμό, ο οποίος θα επιβαρύνει συνολικά τους εργαζόμενους με την επιβολή πρόσθετων φόρων, τροφείων στους παιδικούς σταθμούς ή την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών (π.χ. προγράμματα Πρόνοιας) που δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρνητικές εξελίξεις για το λαό της περιοχής (2014-10-17 00:00:00.0)
Ακόμα χειρότεροι όροι για το λαό (2013-11-26 00:00:00.0)
Η ΚΕΔΕ και το... Παρατηρητήριο (2013-07-27 00:00:00.0)
Νέοι φόροι στους εργαζόμενους και περικοπές στο προσωπικό (2012-11-20 00:00:00.0)
Σχέδια ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών - έργων (2012-11-03 00:00:00.0)
Δυσκολίες στη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων (1996-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ