Παρασκευή 17 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να ενισχυθεί η λειτουργία του Αστεροσχολείου Υπάτης

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ο θόλος του αστεροσκοπείου τοποθετήθηκε τον περασμένο Ιούνη
Ο θόλος του αστεροσκοπείου τοποθετήθηκε τον περασμένο Ιούνη
Την άμεση ολοκλήρωση των έργων και τη στελέχωση του Κακογιάννειου Αστεροσχολείου Υπάτης με το απαραίτητο για τη λειτουργία του προσωπικό, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

Το Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης αποτελεί μια καινοτόμο εκπαιδευτική δράση για τη μελέτη και διάδοση της επιστήμης της Αστρονομίας. Στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Υπάτης και από το 2010, με την ολοκλήρωση του αμφιθεάτρου του, ξεκίνησε τη λειτουργία του με επισκέψεις σχολείων, παρουσιάσεις, προβολές και διαλέξεις. Την επόμενη χρονιά, άρχισε να λειτουργεί και το μικρό πλανητάριο του Αστεροσχολείου και η επισκεψιμότητα αυξήθηκε. Από το 2012 ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του αστεροσκοπείου και το καλοκαίρι που μας πέρασε τοποθετήθηκε και ο θόλος του.

Οπως επισημαίνουν όμως οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας και Γιώργος Λαμπρούλης, που υπογράφουν το κείμενο της Ερώτησης, οι εργασίες ολοκλήρωσης των έργων του Αστεροσκοπείου, των βοηθητικών και του περιβάλλοντος χώρου, προχωρούν πολύ αργά.

Λένε χαρακτηριστικά: «Το σύγχρονο και ισχυρό τηλεσκόπιο που έχει στην αποθήκη του παραμένει μέσα στη συσκευασία του για χρόνια. Κι ακόμα χειρότερα, οι τουαλέτες του κτιρίου δε λειτουργούν και όσοι μαθητές (και εκατοντάδες ενήλικες επισκέπτες) το επισκέπτονται, εξυπηρετούνται από τα καταστήματα της πλατείας της Υπάτης.

Επιπλέον, για το σχολικό έτος 2013 - 2014 δε στελεχώθηκε από αποσπασμένους καθηγητές και πρακτικά δε λειτουργεί, αφού το προηγούμενο 9μηνο (2012 - 2013) το επισκέφτηκαν 3.500 μαθητές σχολείων, ενώ φέτος το 5μηνο Σεπτέμβρη - Γενάρη το έχουν επισκεφτεί μόνο δύο σχολεία.

Η μείωση των διορισμών, οι περικοπές κονδυλίων στην εκπαίδευση και η ένταξή του στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) εμπόδισαν τη στελέχωσή του από το απαραίτητο και κατάλληλο προσωπικό. Η διάθεση από τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Φθιώτιδας, για δύο 4ωρα τη βδομάδα από δύο καθηγητές του Γυμνασίου Υπάτης, που κάνουν συμπλήρωση ωραρίου, δεν μπορεί να θεωρηθεί λειτουργία. Ούτε, βέβαια, η περιστασιακή παρουσία του υπεύθυνου του ΕΚΦΕ Φθιώτιδας», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ζητούν από τον υπουργό: Να ολοκληρωθούν σύντομα τα έργα, να στελεχωθεί το Αστεροσκοπείο Υπάτης με μόνιμο επιστημονικό, εκπαιδευτικό προσωπικό, να μπορούν να το επισκέπτονται -με δωρεάν είσοδο και μεταφορά- τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς την οικονομική επιβάρυνση του ήδη τσακισμένου εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ