Παρασκευή 17 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Σφοδρές συγκρούσεις σε Φαλούτζα και Ραμάντι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εν μέσω συγκρούσεων με σουνίτες φύλαρχους στη δυτική επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ αλλά και μονάδες του στρατού, οι εξτρεμιστές ισλαμιστές μισθοφόροι της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (ISIL) μοίρασαν, χτες, στους κατοίκους της Φαλούτζα «προσκλητήρια» συμπαράταξης και στήριξης της «Αλ Κάιντα», λίγες μέρες αφότου κατέλαβαν σημαντικές περιοχές της δυτικής ιρακινής πόλης στις αρχές του μήνα...

Οι ισλαμιστές καλούν τους κατοίκους της Φαλούτζα να πολεμήσουν στο πλευρό τους, να δώσουν χρήματα ή να ανοίξουν τα σπίτια τους ως καταφύγια για την εξτρεμιστική οργάνωση, διαλαλώντας παράλληλα πως το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν στη συγκρότηση τοπικής «Επιτροπής για την Προώθηση της Αρετής και την Προστασία των Ηθών».

Στο πεδίο των συγκρούσεων, πάντως, τα όπλα παραμένουν ασίγαστα. Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και ένοπλοι της ISIL συγκρούονταν επί ώρες από αργά προχτές βράδυ έως χτες το πρωί σε δύο προάστια της Φαλούτζα, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων (άγνωστο εάν ήταν στρατιώτες ή ισλαμιστές) και τον τραυματισμό άλλων 13.

Επιπλέον, η ιρακινή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πληροφορίες για συγκρούσεις στρατού και φυλάρχων με ισλαμιστές της ΙSIL στο Ραμάντι, οι οποίες οδήγησαν στην ανακατάληψη σημαντικών περιοχών της πόλης από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, μία ακόμη βόμβα εξερράγη χτες σε εμπορική περιοχή της δυτικής Βαγδάτης προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον δύο πολιτών και τον τραυματισμό άλλων εννιά, συντηρώντας την εδώ και δύο μήνες κλιμάκωση των βομβιστικών επιθέσεων (που εξαπολύουν κυρίως ξένοι εξτρεμιστές ισλαμιστές) και θεωρούνται οι πιο αιματηρές της τελευταίας εξαετίας. Προχτές, σε διάφορες βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε Βαγδάτη και άλλες ιρακινές πόλεις σκοτώθηκαν πάνω από 60 άτομα και τραυματίστηκαν πολλές δεκάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ