Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Σήμερα στα Προπύλαια, ο γιορτασμός για τη Μέρα της Νίκης

Ανακοινώσεις της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας, θα γίνει ο γιορτασμός της Εθνικής Αντίστασης 1941-'45 και της επετείου της νίκης κατά του φασισμού, που οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ). Προσκαλούνται όλοι οι αντιστασιακοί, όλοι οι Ελληνες πατριώτες, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

- 6.30 μμ αντάρτικα τραγούδια από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ, διευθύνει ο Παναγιώτης Μπαρμπάτης.

- 6.45 μμ χαιρετισμός από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας, από την ΚΝΕ και από το Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της ΕΑ.

- 7 μμ κεντρική ομιλία από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χαλιβελάκη.

- 7.20 μμ έγκριση ψηφίσματος.

- Ακόμη, από τις 7.30 μμ έως τις 8.15 μμ καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δάφνης. Παραδοσιακοί χοροί από το Σύνδεσμο Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών υπό την Ευαγγελία Λύτρα.

Στη Λάρισα

Εκδήλωση για το γιορτασμό της Ημέρας Νίκης των Λαών ενάντια στο φασισμό διοργανώνει σήμερα το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

ΚΝΕ: Συνεχίζουμε την πάλη για πραγματική νίκη των λαών

«Η ΚΝΕ θυμάται, τιμά και συνεχίζει σήμερα την πάλη για την πραγματική νίκη των λαών», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης, με αφορμή τη σημερινή επέτειο από την Αντιφασιστική Νίκη του 1945. Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Συμπληρώνονται αύριο 56 χρόνια από την ημέρα - σταθμό στην πάλη των λαών κατά του φασισμού. 56 χρόνια από τη λαμπρή νίκη και τη συντριβή του χιτλεροφασισμού, που αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη ότι όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, μπορούν να καθορίσουν το μέλλον τους. Η νίκη αυτή δε θα είχε επιτευχθεί, αν οι λαοί υπάκουαν στις σειρήνες της υποταγής, των θεωριών πως "η αντίσταση είναι μάταιη", ή πως "τίποτα δε γίνεται" που καλλιεργούσαν αστικές πολιτικές δυνάμεις.

Η ΚΝΕ θυμάται, τιμά και συνεχίζει σήμερα την πάλη για την πραγματική νίκη των λαών, ενάντια στον πόλεμο και την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, ενάντια στο φασισμό και την υποταγή των προοδευτικών και πραγματικά δημοκρατικών δυνάμεων, που θέλει να επιβάλει η λεγόμενη νέα τάξη του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η Οργάνωσή μας, με αφορμή την επέτειο από την ιστορική άνοιξη του 1945, τιμά και στέκεται με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ηρωική εθνική αντίσταση του ελληνικού λαού κατά της φασιστικής κατοχής. Προσπαθεί, ταυτόχρονα, μέσα από τη δράση της στη νέα γενιά της πατρίδας μας να φωτίσει τις πτυχές εκείνες της ιστορίας που δεν καταγράφονται στα σχολικά βιβλία. Γιατί εμείς δεν ξεχνούμε την καθοριστική για τη νίκη συμβολή του Κόκκινου Στρατού, της Σοβιετικής Ενωσης και εκατομμυρίων κομμουνιστών σ' αυτόν τον αγώνα. Δεν ξεχνούμε τη συμβολή και συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων νέων, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, έδωσαν τη ζωή τους για την ειρήνη, την ευημερία, την κοινωνική πρόοδο και την προκοπή των λαών.

Εμπνεόμαστε από αυτόν τον αγώνα και συνεχίζουμε για τη συγκρότηση του μεγάλου αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, για την πραγματική άνοιξη των λαών, για το σοσιαλιστικό μέλλον».

ΕΕΔΥΕ: Προσπαθούν να επιβάλουν μια άλλη Νέα Τάξη Πραγμάτων

Με αφορμή τη σημερινή 56η επέτειο της Νίκης των Λαών κατά της χιτλεροφασιστικής Γερμανίας, το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει:

«56 χρόνια πριν, στις 9 Μάη 1945, κάτω από τον σκληρό αντιφασιστικό αγώνα των λαών, η Νέα Τάξη Πραγμάτων, που ονειρευόταν η φασιστική Γερμανία, έγινε συντρίμμια και τυπικά με την άνευ όρων συνθηκολόγησή της. 56 χρόνια πριν, οι λαοί της Ευρώπης πανηγύριζαν τη νίκη κατά του φασισμού, την πρώτη ημέρα ειρήνης στην Ευρώπη».

Μετά από 56 χρόνια, επισημαίνεται στη συνέχεια της ανακοίνωσης, η ανθρωπότητα βρίσκεται και πάλι μπροστά στην προσπάθεια επιβολής μιας άλλης Νέας Τάξης, που προσπαθεί να υποτάξει κράτη και λαούς στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Με «εργαλείο» το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζεται αμέσως μετά, δημιουργούν εντάσεις, πολέμους, δε διστάζουν να χρησιμοποιούν απαγορευμένα ραδιενεργά όπλα (Ιράκ, Βοσνία, Γιουγκοσλαβία), δολοφονούν τους λαούς, θέτοντάς τους σε καθεστώς τρομοκρατίας και περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας.

Με το λεγόμενο πρόγραμμα Αντιπυραυλικής Αμυνας των ΗΠΑ (ΝΜD), τονίζεται σε άλλο σημείο του κειμένου, επαναφέρουν την πυρηνική τρομοκρατία, με στόχο να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στον πλανήτη μέσω της πυρηνικής υπεροχής. Χρησιμοποιούν διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς για οικονομικούς εκβιασμούς και καταληστεύουν τους εργαζόμενους, οικοδομώντας έναν κόσμο της βαρβαρότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, προκαλώντας και ασελγώντας στη μνήμη εκατομμυρίων θυμάτων του φασισμού, επισημαίνεται, «μετονόμασε την Ημέρα Αντίστασης, Ημέρα Νίκης 9 Μάη 1945, σε Ημέρα της Ευρώπης. Προσπαθούν με αυτή την παραχάραξη και αυθαιρεσία να σβήσουν από τη μνήμη των λαών το σύνθημα της αντίστασης και πάλης κατά του φασισμού».

Ματαιοπονούν όμως. Οι λαοί γνωρίζουν πως το όραμα εκείνων που πάλεψαν κατά του φασισμού, εκείνων που θυσιάστηκαν, δεν ήταν η σημερινή Ευρώπη, αλλά μια Ευρώπη ειρήνης, φιλίας, ισότιμης συνεργασίας, κοινωνικής δικαιοσύνης.

Και καταλήγει το κείμενο της ανακοίνωσης: «Η ΕΕΔΥΕ τιμά τα 56 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης, τα δεκάδες εκατομμύρια των θυμάτων, κρατώντας ζωντανά τα μηνύματα του αντιφασιστικού αγώνα, καλώντας τους λαούς να ακολουθήσουν την ίδια στάση αντίστασης και πάλης κατά της Νέας Τάξης που οικοδομούν.

Καλώντας το λαό να συσπειρωθεί στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, να δυναμώσει τον αγώνα του, να οργανώσει τη δική του αντεπίθεση, ώστε πιο γρήγορα η Νέα Τάξη που ονειρεύονται οι ιμπεριαλιστές να έχει την ίδια τύχη με αυτή που επιφύλαξαν οι λαοί πριν 56 χρόνια, δηλαδή τη συντριβή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ