Τρίτη 21 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Νέα «τροφή» για εντάσεις

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Τρία ακόμα αεροπλανοφόρα σχεδιάζει να αποκτήσει η Κίνα, εκ των οποίων το ένα ήδη ναυπηγείται στο λιμάνι Νταλιάν, στη βορειοανατολική Κίνα. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν έξι χρόνια. Θυμίζουμε ότι, πρόσφατα, το κινεζικό αεροπλανοφόρο «Λιαονίνγκ» επέστρεψε στη βάση του από ευρεία στρατιωτική άσκηση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Τα σχέδια ενίσχυσης της στρατιωτικής «ετοιμότητας» (και) της Κίνας προωθούνται σε μια περίοδο που ο Ειρηνικός Ωκεανός αποτελεί πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Τόσο η Ανατολική όσο και η Νότια Κινεζική Θάλασσα είναι πλούσιες σε ενεργειακούς και άλλους φυσικούς πόρους, με αποτέλεσμα οι εδαφικές διαφορές που έχουν πολλές από τις χώρες της περιοχής να τροφοδοτούν διαρκείς εντάσεις. Εντάσεις που, με βάση το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, κανείς δε ξέρει μέχρι πού μπορεί να φτάσουν. Χτες, έγινε γνωστό ότι το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε το 2013 κατά 7,7%, ξεπερνώντας κατά 0,2% τις προσδοκίες. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι η ανάπτυξη δεν έχει τους προσδοκώμενους ρυθμούς και έτσι μεγαλώνει η ανησυχία για τις συνέπειες που αυτό θα έχει, με δεδομένη την υψηλή διεθνοποίηση της οικονομίας.

Σ' αυτό το «κουβάρι» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εντάσσεται και η χτεσινή αντίδραση της Ιαπωνίας για την ανέγερση μνημείου στην επαρχία Χαρμπίν της Κίνας, αφιερωμένο στον Αχν Γιουνγκ - Γκεούν, έναν Κορεάτη που το 1909 δολοφόνησε τον Χιρομπούμι Ιτο, τέσσερις φορές πρωθυπουργό της Ιαπωνίας και τότε διοικητή της Κορέας (που τελούσε υπό ιαπωνική κατοχή). Ο Αχν τιμάται στην Κορέα ως ήρωας, ωστόσο ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα - που έκανε δηλώσεις με αφορμή τα εγκαίνια του μνημείου - τον χαρακτήρισε «τρομοκράτη». «Η συντονισμένη κίνηση Κίνας και Νότιας Κορέας που βασίζεται στη μονόπλευρη θεώρηση της Ιστορίας δεν οδηγεί στην ειρήνη και στη σταθερότητα», δήλωσε ο Σούγκα. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μεν Κίνα δήλωσε ότι ο Αχν ήταν ένας «διάσημος και υψηλής διάνοιας αντι-Ιάπωνας», η δε Νότια Κορέα ότι ήταν μια «προσωπικότητα ευρέως σεβαστή», συμπληρώνοντας ότι η δολοφονία ήταν «μια θαρραλέα πράξη».

Η νέα αυτή ένταση στις σχέσεις της Ιαπωνίας και των γειτόνων της σημειώνεται ένα μήνα μετά την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο μνημείο Γιασουκούνι στο Τόκιο, όπου έχουν ταφεί εγκληματίες πολέμου, η οποία πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση σε Σεούλ και Πεκίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ