Τρίτη 21 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση με 21 νεκρούς σε πολυσύχναστο εστιατόριο

Στα θύματα συγκαταλέγονται μέλη διπλωματικών αποστολών

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σε 21 θανάτους οδήγησε η επίθεση με βαρύ οπλισμό που σημειώθηκε το βράδυ (τοπική ώρα) της περασμένης Παρασκευής σε πολυσύχναστο εστιατόριο στην καρδιά της αφγανικής πρωτεύουσας. Από την έκρηξη, την οποία ακολούθησαν πυροβολισμοί από ενόπλους που εισέβαλαν στο εστιατόριο «Λιβανέζικη ταβέρνα» οι οποίοι επίσης σκοτώθηκαν, έχασαν τη ζωή τους 8 Αφγανοί πολίτες και 13 ξένοι αξιωματούχοι μιας και το συγκεκριμένο εστιατόριο αποτελεί στέκι μελών διπλωματικών αποστολών και γενικά αλλοδαπών που μένουν στην πόλη. Ανάμεσα στα θύματα είναι ο τοπικός επικεφαλής του ΔΝΤ, Ουαντέλ Αμπντάλα, και τέσσερα μέλη της αποστολής του ΟΗΕ.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, δηλώνοντας ότι προχώρησαν σε αυτήν ως αντίποινα για επιχείρηση του αφγανικού στρατού που έγινε την προηγούμενη βδομάδα. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Αφγανιστάν (προεδρεύει ο Πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι) δήλωσε ότι τα χαρακτηριστικά της επίθεσης δείχνουν πως πίσω από αυτή βρίσκονται ξένες μυστικές υπηρεσίες, φωτογραφίζοντας κατά τη γνώμη διαφόρων το Πακιστάν.

Την επίθεση καταδίκασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ με την τελευταία να περιλαμβάνει το θέμα στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε χθες. Σε αυτή δηλώνεται ότι η ΕΕ με το πρόσχημα της «βοήθειας» και της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» θα είναι ενεργή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που υπάρχουν στο Αφγανιστάν μετά την άρση τυπικά της κατοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ