Τρίτη 21 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Για τις προτεραιότητες στο εξωτερικό εμπόριο της ΕΕ

Επιδιώξεις για συμφωνίες ενίσχυσης των κερδών των μονοπωλίων

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας για το εξωτερικό εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες είναι καθορισμένες με βάση την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης χτες το μεσημέρι στα μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια διήμερης επίσκεψης που ξεκίνησε από χτες του υφυπουργού στις Βρυξέλλες, με την ιδιότητα του προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ.

Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί περιλαμβάνουν:

- Διευκόλυνση του διαλόγου ανάμεσα στα κράτη - μέλη, καθώς και μεταξύ του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε όπως αναφέρεται «η Προεδρία να συμβάλλει στο συγχρονισμό της διαπραγματευτικής τακτικής της ΕΕ σχετικά με διμερείς συμφωνίες όπως: Οι διαπραγματεύσεις για το Διατλαντικό Σύμφωνο Επενδύσεων και Εμπορίου (ΤΤΙΡ), έχοντας υπ' όψιν και το Ατυπο Υπουργικό Συμβούλιο που πρόκειται να διεξαχθεί στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 2014». Επίσης, τη Συμφωνία Εμπορίου μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ενωσης (CETA), τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου(FTA), τις συνομιλίες με την Κίνα και τις χώρες της Μεσογείου και του Κόλπου, και τις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

- Εξασφάλισης πρόσβασης στις παγκόσμιες αγορές των αγροτικών προϊόντων Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και των Προστατευμένων Γεωγραφικών Ενδείξεων (PGIs). Επίσης, συμφωνίες για το θαλάσσιο εμπόριο, δηλαδή για τα κέρδη των εφοπλιστών.

- Πολυμερείς συμφωνίες, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ΠΟΕ, «όπως αυτές -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση- που πρόκειται να συναφθούν ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που επετεύχθη στο Μπαλί της Ινδονησίας», συμφωνία δηλαδή μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων, ενώ επισημαίνεται ότι πρέπει «να ξεκινήσει ένας διάλογος με μεγαλύτερη έμφαση στη στρατηγική κατεύθυνση στην οποία επιθυμούμε να κινηθεί ο ΠΟΕ», όπως είναι «η μείωση των μη δασμολογικών εμποδίων», στη μεταφορά των εμπορευμάτων των πολυεθνικών.

- Υιοθέτηση νομοθετικών προτάσεων από το Συμβούλιο Υπουργών και του Κοινοβουλίου, των οποίων το στίγμα είναι η εξασφάλιση ελευθερίας δράσης του κεφαλαίου, όπως η «Πρόταση για έναν Ευρωπαϊκό Κανονισμό σχετικά με την εφαρμογή Κανόνων Εμπορίου» κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με διευρυμένη ατζέντα και αντιφατικά μηνύματα (2018-07-04 00:00:00.0)
Ουκρανία και Διατλαντική Ενωση στο «τραπέζι» (2014-02-28 00:00:00.0)
Προς όφελος των λαών να γίνονται οι παγκόσμιες συναλλαγές (2009-01-22 00:00:00.0)
Λεηλασία οι αποφάσεις του ΠΟΕ (2006-01-18 00:00:00.0)
Ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2002-09-12 00:00:00.0)
Ο «λεκές του Σιάτλ» έμεινε ανεξίτηλος... (2001-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ