Τρίτη 21 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ
Ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε βάρος των λαών

Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις της Σερβίας για ένταξή της στην ΕΕ. Στη σχετική πρώτη συνάντηση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης της ΕΕ με τη Σερβία προεδρεύει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος. Παράλληλες εξελίξεις τρέχουν και για το Μαυροβούνιο, ενώ στην ΕΕ έχει ενταχθεί ήδη η Κροατία.

Η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια έχει μακριά πορεία και ξεκινά από την αναγνώριση ως ανεξάρτητων κρατών της Κροατίας και της Σλοβενίας, που αποσχίστηκαν το 1991 μετά τον πόλεμο των μισθοφόρων εκ Γερμανίας που πολέμησαν υπέρ της Κροατίας ενάντια στο στρατό της Γιουγκοσλαβίας. Ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας και η επαναχάραξη των συνόρων που επέβαλαν επίσης οι ιμπεριαλιστές με το βρώμικο πόλεμο ΝΑΤΟ/ΗΠΑ/ΕΕ ενάντια στο γιουγκοσλάβικο λαό το 1999. Η δημιουργία του ευρωΝΑΤΟϊκού προτεκτοράτου του Κοσσόβου, οι μεγάλες στρατιωτικο-αστυνομικές επιχειρήσεις της ΕΕ στις χώρες των Βαλκανίων (Βοσνία - Κοσσυφοπέδιο) που επέβαλαν την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο, καθώς και η πρόσφατη συμφωνία Σερβίας - Κοσσόβου κάτω από τις απειλές και τους ωμούς εκβιασμούς της ΕΕ, είναι επιλογές της στρατηγικής της ΕΕ για διείσδυση των μονοπωλίων στις χώρες της περιοχής, βαμμένη με το αίμα των λαών.

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, οι καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται με προοπτική την ένταξη στην ΕΕ, η απίστευτη φτώχεια και εκμετάλλευση, η μαζική μετανάστευση διαψεύδουν την ευρωενωσιακή προπαγάνδα ότι η ΕΕ εγγυάται την ειρήνη και την ευημερία των λαών.

Οι διαδικασίες της διεύρυνσης συνδέονται με κρίσιμα ζητήματα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και με τις ταυτόχρονες εξελίξεις σε Συρία, Ιράν και το Κυπριακό, με τους σχεδιασμούς της ΕΕ, αλλά και τους οξυμένους ανταγωνισμούς με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, (ΗΠΑ, Ρωσία) στους οποίους συμμετέχει η ελληνική αστική τάξη (με τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ενώ στην υπόθεση έχει εμπλακεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόσφατη επίσκεψη της Ρ. Δούρου), επιδιώκοντας την αναζωογόνηση της επιχειρηματικής της δράσης στην ευρύτερη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ