Τρίτη 21 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ ΠΡΟΣ ΙΡΑΝ
Μερική άρση κυρώσεων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ξεκίνησε χτες η εφαρμογή της συμφωνίας της 24ης Νοέμβρη του 2013 μεταξύ του Ιράν και της ομάδας των «6» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και με τη συμμετοχή και το συντονισμό της ΕΕ) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Με βάση αυτό, η ΕΕ αναστέλλει από σήμερα και για έξι μήνες μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις. Η απόφαση αυτή της ΕΕ αφορά στη χαλάρωση των περιορισμών στο εμπόριο πετροχημικών προϊόντων και πολύτιμων μετάλλων και στην παροχή ασφάλειας για φορτία πετρελαίου. Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον, δήλωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα αναμένεται να επαναληφθούν το Φλεβάρη. «Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά, για να αντιμετωπιστούν πλήρως οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά την αποκλειστικά ειρηνική φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», πρόσθεσε η Αστον.

«Τους ερχόμενους έξι μήνες, η κατάλληλη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν θα αποτελέσει το κλειδί», κατέληξε η Αστον, η οποία έχει εκπροσωπήσει τις έξι μεγάλες δυνάμεις στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Επίσης, όπως δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, το Ιράν έχει πρόσβαση σε 4,2 δισ. δολάρια από τα συνολικά 100 δισ. που διαθέτει σε ξένο συνάλλαγμα. Ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι τα ποσά αυτά προέρχονται κυρίως από τις πωλήσεις πετρελαίου και ήταν δεσμευμένα στο πλαίσιο των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη χώρα για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Με βάση τη συμφωνία, η Τεχεράνη θα λάβει συνολικά 7 δισ. δολάρια, τμηματικά τους επόμενους μήνες και ανάλογα με τη «συμμόρφωσή» της με τους όρους της συμφωνίας. Επίσης, προβλέπεται ότι η Δύση θα αναστείλει τις προσπάθειες περιορισμού των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου.

Την ίδια ώρα, και στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, επιθεωρητές του ΟΗΕ θα επισκεφθούν ένα ορυχείο ουρανίου στην περιοχή Γκατσίν, για πρώτη φορά μετά το 2005.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Πυρηνικής Ενεργείας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί ανακοίνωσε ότι διακόπτεται ο εμπλουτισμός του ουρανίου κατά 20%. Είπε συγκεκριμένα: «Δυο μονάδες συσκευών φυγοκέντρισης στη Νατάνζ και τέσσερις στο Φορντό θα αποσυνδεθούν ως τις 12.00 (σ.σ. χτες), πράγμα που σημαίνει ότι ο εμπλουτισμός κατά 20% θα σταματήσει» και συνέχισε «έχουμε αρκετό απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 20% για τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια, συνεπώς δε χρειάζεται να συνεχίσουμε την παραγωγή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ