Τρίτη 21 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προβληματισμοί για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

«

Προβληματισμούς» γύρω από το μείγμα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής εκφράζει και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στο πλαίσιο των γενικότερων αναδιαρθρώσεων που συντελούνται στο επίπεδο «οικονομικής διακυβέρνησης» στην ΕΕ και που αφορούν στη διαμόρφωση μόνιμων μηχανισμών ελέγχου για όλα τα κράτη είτε υπάγονται είτε δεν υπάγονται σε μνημόνια και δανειακές συμβάσεις.

«Καθώς πλησιάζει το τέλος του δεύτερου μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, στη δημόσια συζήτηση ετέθη το ερώτημα τι θα γίνει μετά», σημειώνει στην «ενδιάμεση έκθεση για τα μέλη των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων», που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζουν ότι από το 2014 «βρισκόμαστε σε νέα κατάσταση συλλογικής εποπτείας για τη δημοσιονομική πολιτική και στενότερης συνεργασίας για τη γενικότερη οικονομική πολιτική» στην ΕΕ. Το «δίλημμα για νέο μνημόνιο είναι ψευτοδίλημμα», δήλωσε, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Π. Λιαργκόβας, προσθέτοντας ότι πλέον διαμορφώνεται «ένα σύνολο δεσμεύσεων, η υλοποίηση των οποίων θα παρακολουθείται στενά από την ΕΕ και το Συμβούλιο των υπουργών, όπου το Κοινοβούλιο θα έχει μικρότερο ρόλο». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα θα πρέπει να εξοικονομεί τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ το χρόνο, για να πιάνει τους στόχους για τη μείωση του χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, προβάλλει και η ανάγκη για μείωση του κρατικού χρέους «είτε αυτό θα είναι "κούρεμα" είτε επιμήκυνση είτε ένας συνδυασμός».

Στην εν λόγω έκθεση, προβάλλονται και οι επισημάνσεις των ΔΝΤ και ΟΟΣΑ, που υποδεικνύουν τη «διαγραφή χρεών», την «κλιμάκωση της οικονομικής προσαρμογής σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, πράγμα που ισοδυναμεί με χαλάρωση της λιτότητας», «ευέλικτα προγράμματα που να ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα οικονομικά δεδομένα των κρατών». Επίσης, «περισσότερο επεκτατική πολιτική στις χώρες χωρίς δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Γερμανία, ώστε το βάρος της προσαρμογής να μην πέφτει μόνο στις υπερχρεωμένες χώρες». Είναι απόλυτα φανερό ότι οι παραπάνω διαπιστώσεις είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τα παζάρια και τους οξυμένους ανταγωνισμούς που συντελούνται ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ακόμη και μέσα στους κόλπους της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνεται να αποτελέσουν «ουσιαστικό μέρος των ελληνικών χειρισμών στην ΕΕ», ταυτόχρονα με τη «συνέχιση των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και την αποφυγή υποτροπής σε μια πολιτική ελλειμμάτων και χρεών». Ομολογούν ότι κράτη όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία «δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να μειώσουν τα χρέη στο επίπεδο που απαιτούν οι "νέοι" δημοσιονομικοί κανόνες αποκλειστικά μόνο με εθνικές προσπάθειες» και αυτό γιατί «αν το επιχειρήσουν θα πρέπει να εφαρμόσουν και στο μέλλον "τυφλή" λιτότητα που όμως θα επιδεινώσει την κρίση χωρίς να λύσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης». Στο «διά ταύτα συμπεραίνουν ότι «λογικό είναι να αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις».

Αξιοποιώντας την εν λόγω έκθεση, ο βουλευτής και εκ των διαμορφωτών της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Τσακαλώτος, δήλωσε ότι η κρίση είναι «ευρωπαϊκό φαινόμενο που ενισχύθηκε από την κακή αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης». Σε αυτό το πλαίσιο, επιχείρησε να ανακαλύψει συμμαχίες με τις «χώρες του Νότου», δηλαδή με τις κυβερνήσεις τους, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, το «μόνο που υπόσχονται οι κυρίαρχες δυνάμεις είναι λιτότητα και στασιμότητα για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου για τα επόμενα πολλά χρόνια».

Οικονομική διακυβέρνηση

Τα εγκαίνια της «Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Οικονομική Διακυβέρνηση» στην ΕΕ έγιναν χτες στις Βρυξέλλες με συμπροεδρεύοντες τους Προέδρους της Ελληνικής Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς. Κεντρικοί ομιλητές της χτεσινής εναρκτήριας συνεδρίασης ήταν οι επικεφαλής της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Ρομπάι, οι οποίοι επικέντρωσαν στη «Στρατηγική ΕΕ 2020» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, ενώ αποτυπώθηκαν και οι ανταγωνισμοί γύρω από την «τραπεζική ένωση» και τους μηχανισμούς «εξυγίανσης» των τραπεζών.

Στην ομιλία του, ο Ευ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι «διευρύνεται το χάσμα Ευρωπαϊκού Νότου και Βορρά με τη συνεχή μεταφορά κεφαλαίων και εργατικού δυναμικού, καταδικάζοντας ειδικά τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής σε έναν αντιαναπτυξιακό φαύλο κύκλο». Απέδωσε την «αποσταθεροποίηση της ΟΝΕ» στις λανθασμένες πολιτικές, στην «έλλειψη αποτελεσματικής εποπτείας από τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά και ανεπαρκών ευρωπαϊκών μηχανισμών». Ο ίδιος χαρακτήρισε «κρισιμότερη από ποτέ τη διασφάλιση της δημοκρατικής νομιμότητας, καθώς η «απλή διαβεβαίωση ότι τα προγράμματα σχεδιάζονται και υλοποιούνται με αξιόπιστο, νόμιμο και διαφανή τρόπο (...) δεν είναι αρκετή και δεν πείθει πλέον τους Ευρωπαίους πολίτες».

Οι εργασίες της Διάσκεψης συνεχίζονται σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη με θέμα τους «κύκλους» των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων 2013 - 2014. Παρεμβάσεις θα γίνουν στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ο. Ρεν, από τον Επίτροπο Απασχόλησης και τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αύριο Τετάρτη θα μιλήσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ο. Κάρας.

Η ενισχυμένη «οικονομική διακυβέρνηση», προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καθήλωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ του κάθε κράτους, καθώς και τη μείωση του κρατικού χρέους, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ετήσιους ρυθμούς, στο 60% του ΑΕΠ. Μια σειρά από κριτήρια προβλέπονται για την παρακολούθηση και αξιολόγηση διαφόρων δημοσιονομικών μεγεθών, όπως τα εμπορικά και άλλα ελλείμματα ή πλεονάσματα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών. Από την «κρησάρα» της Κομισιόν περνάνε επίσης και οι προβλεπόμενες δαπάνες όλων των κρατικών προϋπολογισμών. Ειδικά για τους «17» του «σκληρού πυρήνα» της Ευρωζώνης προβλέπονται και χρηματικές κυρώσεις. Με το νέο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», οι προβλεπόμενες κυρώσεις ενεργοποιούνται αυτόματα μετά την παρέλευση της πρώτης προθεσμίας για τη «διόρθωση του ελλείμματος», ενώ μέχρι το 2011 προβλέπονταν για τα κράτη που «κατ' επανάληψη» έχαναν τις προθεσμίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ