Τρίτη 21 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εξαρση της φτώχειας για ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε περίπου 20% αύξηση της ζήτησης τροφίμων και αγαθών πρώτης ανάγκης στις κατά τόπους τράπεζες τροφίμων της πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας οδηγεί η (από τον περασμένο Ιούλη) απόφαση της πολιτειακής κυβέρνησης να περικόψει τη διάρκεια και το ύψος των επιδομάτων πρόνοιας και ανεργίας που πλέον δεν ξεπερνούν τα 350 δολάρια τη βδομάδα (από περίπου 535 που ήταν πριν από ένα εξάμηνο).

Πρόσφατο εκτενές ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» από την πολιτεία της Β. Καρολίνας (με πληθυσμό γύρω στα 9.700.000 άτομα) καταγράφει τις τεράστιες ουρές και την πολύωρη αναμονή για λίγα νωπά τρόφιμα και κονσέρβες από εκατοντάδες ανέργους και φτωχούς ηλικίας από 19 έως και 77 ετών, σε μία προσπάθεια να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύει, για τα πιο αδύναμα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας, η γενίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής συρρίκνωσης των επιδομάτων ανεργίας και πρόνοιας στο όνομα «συμμαζέματος» των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.

Η προώθηση πολιτικών περαιτέρω φτωχοποίησης του αμερικανικού λαού δεν αναμένεται να περιοριστεί, αλλά να ενταθεί, καθώς η υπόθεση αυτή έχει τους τελευταίους μήνες μεταφερθεί και στο Κογκρέσο σε μια υποκριτική «αντιπαράθεση» μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών που θα διεξαχθούν το Νοέμβρη, τρέχοντος έτους, για την ανανέωση μέρους των μελών του Κογκρέσου. Οι, υποτίθεται πιο «ευαίσθητοι», Δημοκρατικοί εμφανίζονται να πασχίζουν τάχα για τη διατήρηση του ύψους και του χρόνου χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας και την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου. Οι πιο «σκληροπυρηνικοί» Ρεπουμπλικανοί προωθούν τα συμφέροντα εκείνου του τμήματος της αστικής τάξης που στηρίζει πιο αυστηρές πολιτικές αφαίμαξης εργαζομένων και ανέργων. Ωστόσο, και τα δύο κόμματα της αστικής τάξης υπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία με ισοπεδωμένα τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, με δεδομένο την επιδίωξη για όλο και περισσότερο φτηνή εργατική δύναμη, ώστε να εξασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ