Τετάρτη 22 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Πάνε να σβήσουν οφειλές των εφοπλιστών στο ΝΑΤ

Την παραγραφή οφειλών των εφοπλιστών στο ΝΑΤ προτείνει απροκάλυπτα η Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης στην ετήσια έκθεση που εξέδωσε για το 2012 και η οποία έγινε χτες αντικείμενο συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Στην ετήσια έκθεση, όχι μόνο δε δίνεται καμία εξήγηση για το γεγονός ότι στο ΝΑΤ, το οποίο είναι ΝΠΔΔ, έχει να κλείσει ισολογισμός από το 2003, καλύπτοντας έτσι την εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή των εφοπλιστών, αλλά επιπλέον ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης εισηγείται να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο που επιβάλλει στους πλοιοκτήτες που αποκτούν πλοίο μετά από πλειστηριασμούς να καταβάλλουν αυτά που οφείλουν στο ΝΑΤ οι προηγούμενοι πλοιοκτήτες!

Οπως αναφέρεται στην έκθεση (κεφάλαιο Δ', παρ. 7), «λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη ευχέρεια (σ.σ. του ΝΑΤ να ζητάει τις οφειλές) είναι ενδεχόμενο να έχει οδηγήσει στη μη συμμετοχή ή στη μείωση του ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον πλειστηριασμό πλοίων, τα οποία εν τέλει καταλήγουν σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε διαλυτήρια, θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί η τροποποίηση του ανωτέρω θεσμικού πλαισίου, με σκοπό να παρέχεται ασφάλεια δικαίου σε όσους ενδιαφέρονται ν' αποκτήσουν μεταχειρισμένα πλοία με οποιονδήποτε τρόπο»!

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΡΠΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ. Σε δελτίο Τύπου τονίζουν ότι ο Γενικός Επιθεωρητής παρακάμπτει το νόμο που απαγορεύει με αυστηρές κυρώσεις την αλλαγή κυριότητας πλοίου όταν δεν έχει εξοφλήσει το ΝΑΤ και τονίζουν ότι αυτό που οφείλει να ελέγξει είναι ποιοι και πότε παρέκαμψαν το νόμο αυτό, ποια είναι η ζημιά στα έσοδα του ΝΑΤ και αν θα καταλογιστούν ευθύνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ