Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κυβερνητική στήριξη «υψηλών τόνων»

«Ανεβάζει τους τόνους», για να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Στη διευκόλυνση της κυβέρνησης να ξεπεράσει το «αδιέξοδο» στο Ασφαλιστικό, αλλά και να δώσει ώθηση στο σύνολο της πολιτικής της, αποσκοπεί η τακτική της ηγεσίας της ΝΔ για το επόμενο διάστημα. Για το σκοπό αυτό, θα «ανεβάσει τους τόνους», συμμετέχοντας στο δικομματικό σκυλοκαυγά και επικεντρώνοντας στην οικονομία, αρχής γενομένης από την αυριανή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Αντικειμενικός στόχος της ΝΔ είναι να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των - κοινών - νεοφιλελεύθερων επιλογών, ενώ ταυτόχρονα θέλει να καταδείξει ότι απέτυχε ως διαχειριστής τους.

Η τακτική της Ρηγίλλης συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης των τομεαρχών. Ο Θ. Ρουσόπουλος προειδοποίησε ότι «η Πέμπτη θα είναι μια δύσκολη μέρα για την κυβέρνηση», ενώ φρόντισε να προϊδεάσει για την αυριανή παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή. Ανέφερε ότι θα αποδειχθεί πως ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός και περιορίστηκε να επισημάνει ένα στοιχείο, ότι, δηλαδή, ο Γ. Παπαντωνίου έχει αποκρύψει από τον προϋπολογισμό του 2001 ποσό ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών, τα οποία είναι επιστροφές φόρων στους Ελληνες φορολογούμενους. Γενικότερα, η κριτική που θα ασκήσει ο πρόεδρος της ΝΔ θα βασίζεται στις πρόσφατες εκθέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Οσον αφορά το Ασφαλιστικό, η ηγεσία της ΝΔ περιμένει από την κυβέρνηση να παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις, ώστε να μπορέσει να τις υποστηρίξει και η ίδια στη συνέχεια. Κληθείς ο εκπρόσωπος της ΝΔ να σχολιάσει την πρωθυπουργική δήλωση ότι το Ασφαλιστικό θα χρηματοδοτηθεί από τα φορολογικά έσοδα, δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία, λέγοντας ότι ότι «η κυβέρνηση, άλλοτε διά του πρωθυπουργού, άλλοτε διά των υπουργών της, έχει δώσει διαφορετικές ιδέες, τις οποίες, συνήθως, εντός 24ώρου ή 48ώρου, παίρνει πίσω». Μάλιστα, ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι ο Κ. Σημίτης, σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, διευκρίνισε ότι μιλούσε για την τριμερή χρηματοδότηση.

Ο Γ. Σουφλιάς, που ανέλαβε από χθες και επίσημα καθήκοντα, αποφάνθηκε ότι ...υπάρχει σοβαρό έλλειμμα σοβαρότητας στην κυβέρνηση. Η αρμόδια τομεάρχης Μ. Γιαννάκου έκανε λόγο για αναδίπλωση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση που επιβάλλει η λογική της τριμερούς χρηματοδότησης, ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης κάλεσε την κυβέρνηση να διευκρινίσει αν θα επιβάλει νέους φόρους για το Ασφαλιστικό.

Την ίδια στιγμή, δε λείπουν τα εσωκομματικά προβλήματα. Από τη συνεδρίαση των τομεαρχών, απουσίαζε ο Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δυσαρεστημένος από τους χειρισμούς του Κ. Καραμανλή στις κυοφορούμενες αλλαγές στο σχήμα των τομεαρχών. Ο Ν. Κακλαμάνης θέλει σαφή διαβεβαίωση από τον πρόεδρο της ΝΔ, γιατί «δεν μπορεί να είναι τομεάρχης υπό προθεσμία». Ο Θ. Ρουσόπουλος, ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα αναδόμησης των τομεαρχών, περιορίστηκε να παραπέμψει σε πρόσφατες δηλώσεις, με τις οποίες διαψευδόταν ο «ανασχηματισμός» των τομεαρχών στο άμεσο μέλλον, αλλά αφηνόταν ανοιχτό το ζήτημα για τις αρχές καλοκαιριού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ