Παρασκευή 24 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ
Κατέρρευσαν οι κατηγορίες σε βάρος ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

Αθώα έκρινε το δικαστήριο τα στελέχη των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, για τη συμμετοχή τους σε απεργία τον Ιούνη του 2010

Στιγμιότυπο από τη μέρα της απεργίας, τον Ιούνη του 2010. Οι δυνάμεις καταστολής έχουν κατακλύσει το λιμάνι απ' άκρη σ' άκρη
Στιγμιότυπο από τη μέρα της απεργίας, τον Ιούνη του 2010. Οι δυνάμεις καταστολής έχουν κατακλύσει το λιμάνι απ' άκρη σ' άκρη
Αθώους έκρινε χτες το Πλημμελειοδικείο Πειραιά τους συνδικαλιστές των προεδρείων των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», οι οποίοι κατηγορούνταν για την παρεμπόδιση του απόπλου 6 πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά στις 29/6/2010, ημέρα απεργίας των ναυτεργατών. Σε βάρος των ναυτεργατών είχαν προσφύγει οι εφοπλιστές, ενώ η απεργία είχε κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια.

Από την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι αυτός που παρεμπόδιζε τον απόπλου ήταν η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές, όταν από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης μέρας, επιβάλλοντας καθεστώς βίας και τρομοκρατίας, είχαν μετατρέψει το λιμάνι - μέσα και έξω - σε στρατόπεδο υπό τη φύλαξη των Ειδικών Δυνάμεων, αποκλείοντας κάθε προσέγγιση στα πλοία.

Η χτεσινή δίκη, παρά το αποτέλεσμά της, ήταν μία ακόμα πράξη στη βιομηχανία διώξεων σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης. Σε δελτίο Τύπου τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» αναφέρουν σχετικά: «Η σωρεία ποινικών διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ αποτελεί πολιτικό σχέδιο του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, να περάσει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία».

Καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων, να μην περάσει η κατάργηση των ΣΣΕ και της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας, ενάντια στη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 27/1 δικάζονται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου 27 ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι, γιατί συμμετείχαν στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 11/5/2010. Διώκονται για «παρακώλυση συγκοινωνιών». Την ίδια μέρα, στις 9 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια στο Λιμένα, οργανώνεται συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους ναυτεργάτες.

Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν εργατικά σωματεία της Ξάνθης και του Εβρου. Καταγγέλλουν την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης που έχει εξαπολύσει η ναυτιλιακή εταιρεία ΝΕΚ που δραστηριοποιείται στη γραμμή Καβάλας - Θάσου, σε βάρος του Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας.

Τα σωματεία που υπογράφουν είναι:

Από το Νομό Ξάνθης: Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Εργαζομένων και Υπαλλήλων «ΣΕΚΑΠ ΑΕ», Εργατοτεχνιτών Υπαλλήλων «ΣΕΚΑΠ ΑΕ», Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Εργατοϋπαλλήλων Επεξεργασίας Γάλακτος.

Από το Νομό Εβρου: Τουριστικών Επαγγελμάτων, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «ΕΝΟΤΗΤΑ», Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θράκης.

Τη δίωξη σε βάρος των 27 συνδικαλιστών του σωματείου πορθμείου Καβάλας - Θάσου εκφράζουν και τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ