Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΞΙΕΣ
Ψηφίστηκε η τροπολογία για την υποχρεωτική συμμετοχή τους

Ψηφίστηκε χτες αργά το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική συμμετοχή των δικηγόρων στις δικαιοπραξίες, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία και ζήτησε την απόσυρσή της.

Με βάση τα όσα προβλέπει η τροπολογία, αυξάνεται το «πλαφόν» του ύψους των δικαιοπραξιών και σύνταξης έγγραφων, όπου είναι υποχρεωτική η παρουσία δικηγόρου, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται παράλληλα η χρηματοδότηση των ταμείων επικουρικής και κύριας ασφάλισης, καθώς και το ταμείο Συνεργασίας των δικηγορικών συλλόγων. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα στον υπουργό Δικαιοσύνης να καθορίζει πλέον το συγκεκριμένο «πλαφόν» χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δικηγορικών συλλόγων, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια τροπολογία που κινείται στα πλαίσια της «απελευθέρωσης» του δικηγορικού επαγγέλματος και ουσιαστικά στοχεύει όχι στην ελάφρυνση του Ελληνα πολίτη, όπως η κυβέρνηση υποστηρίζει, αλλά στη μείωση του κόστους συναλλαγών και συμφωνιών για το μεγάλο κεφάλαιο. Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος δέχτηκε να μειωθεί το «πλαφόν» στις συναλλαγές - ύψους 4 εκατομμυρίων δραχμών για την επαρχία και 10 εκατομμυρίων για Αθήνα και Πειραιά (ήταν 8 και 15 εκατομμύρια αντίστοιχα).

Κατηγορηματικός ήταν στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλακος τονίζοντας πως η τροπολογία, ανεξαρτήτως των ποσών που τίθενται, βάλλει ευθέως κατά των χαμηλά αμειβόμενων δικηγόρων που στηρίζονται στα ταμεία συνεργασίας, και οδηγεί στην υπονόμευση των ταμείων των δικηγόρων. Τόνισε ότι «είμαστε εντελώς αντίθετοι» και «να αποσυρθεί πλήρως η διάταξη», λέγοντας ότι «εάν η κυβέρνηση τιμά κάποια συντεχνία είναι αυτή των μεγαλοεργολάβων και των μεγαλοκατασκευαστών». Αναφορικά με τη ρύθμιση, που άφορα την παροχή της αρμοδιότητας στον υπουργό να ορίζει το ύψος των δικαιοπραξιών, όπου απαραίτητα παρίσταται δικηγόρος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη θέση να ζητείται η απλή γνώμη του ΔΣΑ, αφού θα τη γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια», τονίζοντας ότι το καθεστώς αυτό διατηρείται και με τη νέα διατύπωση της τροπολογίας.

Πορεία των δικηγόρων στη Βουλή

Προηγουμένως, το απόγευμα, με μια μαζική και δυναμική πορεία που πραγματοποίησαν οι δικηγόροι της Αθήνας από τα γραφεία του συλλόγου τους μέχρι τη Βουλή, ζήτησαν να αποσυρθεί η διάταξη για το θέμα των συμβολαίων, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και απαίτησαν να καλυφθούν τα κενά στο χώρο της Δικαιοσύνης σε ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης.

Παρά το ψιλόβροχο πάνω από 500 δικηγόροι είχαν συγκεντρωθεί χτες έξω από τη Βουλή και παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ. Αντιπροσωπεία των δικηγόρων με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΔΣΑ Αντ. Ρουπακιώτη συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και του επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Στο μεταξύ χτες οι δικηγόροι της Αθήνας σε έκτακτη γενική συνέλευσή τους αποφάσισαν τη συνέχιση της αποχής για αύριο και μεθαύριο, ενώ νέα έκτακτη γενική πραγματοποιούν αύριο στο θέατρο «Ακροπόλ», στις 12.00 το μεσημέρι, για να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι των υπόλοιπων νομών της χώρας συνεχίζουν κανονικά την αποχή τους από τη Δευτέρα, μετά από απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση σήμερα στα δικαστήρια (2012-10-25 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τη στάση συμβιβασμού της πλειοψηφίας (2007-11-27 00:00:00.0)
Αντιδρούν οι δικηγόροι (2005-10-15 00:00:00.0)
Οι δικηγόροι αποδοκιμάζουν την τροπολογία (2001-08-29 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι για αγώνες οι δικηγόροι (2001-05-11 00:00:00.0)
24ωρη αποχή και πορεία την Τρίτη (2001-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ