Κυριακή 26 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ ΑΘΗΝΑΣ «ΣΩΤΗΡΙΑ»

Είναι το μεγαλύτερο και ουσιαστικά το μόνο Πνευμονολογικό Κέντρο με εξειδικευμένες υπηρεσίες διάγνωσης και αντιμετώπισης πνευμονολογικών και θωρακοχειρουργικών περιστατικών. Με 400 πνευμονολογικά κρεβάτια, εφημερεύει καθημερινά καλύπτοντας την Αττική και για διακομιδές από όλη τη χώρα. Την ώρα που χρειάζεται να αναπτυχθούν πνευμονολογικές κλινικές και αντίστοιχα εργαστήρια, το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθήνας «Σωτηρία» διαρκώς συρρικνώνεται και χάνεται ο ειδικός χαρακτήρας του.

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με εργαζόμενους και ασθενείς του νοσοκομείου και αναδεικνύει τις επιπτώσεις από την αγοραπωλησία υπηρεσιών Υγείας και φαρμάκων. Η ίδια η λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου, με ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση και δικά του έσοδα, σημαίνει λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και άρα με το μικρότερο δυνατό «κόστος». Ετσι, καταργούνται κλινικές και κρεβάτια, το λεγόμενο «εργατικό κόστος» μειώνεται, η εργασία υπερεντατικοποιείται, «ανθούν» οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, καταργούνται δικαιώματα, οι υπηρεσίες προς τους ασθενείς υποβαθμίζονται, η νοσηλεία και η θεραπεία πωλούνται σε όσους έχουν ανάγκη και έχουν να πληρώσουν.

Εδώ και δεκαετίες, οι κατευθύνσεις της ΕΕ προβλέπουν αλυσιδωτή μείωση των κρατικών δαπανών για Υγεία, Πρόνοια, Φάρμακο. Ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, η μείωση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές παροχές θεωρείται προϋπόθεση για επενδύσεις και «ανάκαμψη». Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα της «διαχείρισης» - όποια «συνταγή» κι αν προτείνουν - αποδέχονται και υποστηρίζουν την επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Φάρμακο. Είναι χαρακτηριστική η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους φαρμακοβιομήχανους, στο όνομα ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι «προσφέρουν» θέσεις εργασίας, αποτελούν «ατμομηχανή» της ανάπτυξης κ.ά.

Τα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και την ΕΕ, αποδέχονται τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, το να αγοράζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασθενείς υπηρεσίες και φάρμακα από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να πληρώνουν ξανά και ξανά, με φορολογία, εισφορές, απευθείας πληρωμές.

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ παλεύει ώστε οι υπηρεσίες Υγείας και τα φάρμακα να παρέχονται σε όλους δωρεάν με κρατική χρηματοδότηση και να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση. Δεν λέει απλά «όχι» στα μέτρα, ούτε υποστηρίζει την προηγούμενη άσχημη κατάσταση στις υπηρεσίες Υγείας. Εχει οργανώσει και συμμετέχει σε λαϊκές κινητοποιήσεις, κάνει παρεμβάσεις στη Βουλή τόσο για το «Σωτηρία» όσο και για άλλα δημόσια νοσοκομεία, απαιτώντας την πλήρη ανάπτυξή τους. Ταυτόχρονα, στο μαζικό κίνημα Λαϊκές Επιτροπές, αγωνιστικοί φορείς, δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, απαιτούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ανάπτυξη των υπηρεσιών και πρόσβαση όλων στη θεραπεία, στη νοσηλεία, στην πρόληψη χωρίς πληρωμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ