Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση της έντασης σε βάρος του λαού

Από τα οδοφράγματα στο παγωμένο Κίεβο
Από τα οδοφράγματα στο παγωμένο Κίεβο
ΚΙΕΒΟ.-- Κλιμακώνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία, εγκλωβίζοντας και λαϊκά στρώματα σε μια διαμάχη ξένη για τα δικά τους συμφέροντα, διαμάχη που αφορά στον προσανατολισμό των συμμαχιών της αστικής τάξης της χώρας. Η κυβέρνηση του Β. Γιανουκόβιτς θέλει να προωθήσει την καπιταλιστική ανάπτυξη, δίνοντας προτεραιότητα στη σχέση με τη Ρωσία και προς το παρόν ανέβαλε συμφωνία που ετοιμαζόταν τον περασμένο Δεκέμβρη με την ΕΕ. Τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης και εθνικιστικά φασιστικά κόμματα, που εκφράζουν άλλα τμήματα του κεφαλαίου, δίνουν προτεραιότητα στη σύνδεση με την ΕΕ. Γίνεται φανερό ότι στην Ουκρανία, που για τη γεωστρατηγική της θέση γίνεται πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, δρουν και άλλες δυνάμεις (υπάρχουν πληροφορίες για εθνικιστές που φτάνουν από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες), ενώ είναι ενδεικτικές οι πιέσεις ιμπεριαλιστικών χώρων και οργανισμών, ΕΕ και ΝΑΤΟ, που δήθεν ...ευαισθητοποιούνται για την «καταστολή των διαδηλωτών». Παρέμβαση έκανε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, οι Γερμανία και Γαλλία καλούν τους πρέσβεις της Ουκρανίας για εξηγήσεις, ενώ ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Στέφαν Φούλε έφτασε χτες στο Κίεβο για διαβουλεύσεις και με τις δύο πλευρές.

Χτες μετά την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης και του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δημιουργήθηκαν νέα οδοφράγματα από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Κίεβο που έχει πολικές θερμοκρασίες. Σε κάποια δε οδοφράγματα διαδηλωτές που υποτίθεται διεκδικούν την ανεξαρτησία ύψωσαν και την ...αμερικανική σημαία. Επίσης τη νύχτα ομάδα διαδηλωτών κατέλαβε και κτίριο του υπουργείου Γεωργίας κοντά στην κεντρική πλατεία της Ανεξαρτησίας, χωρίς να υπάρξει ιδιαίτερη αντίσταση. Διαδηλώσεις γίνονται και σε άλλες πόλεις κυρίως στα δυτικά της χώρας. Στην πόλη Ιβανο - Φράνκιβσκ ο κυβερνήτης υποχρεώθηκε από τους διαδηλωτές σε παραίτηση. Η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις πρότεινε να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι της αντιπολίτευσης, ενώ η αντιπολίτευση επιμένει σε παραίτηση της κυβέρνησης και προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Για τις αρχές της βδομάδας έχει ανακοινωθεί έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, ενώ και χτες γίνονταν κινήσεις για νέα συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πάντως ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας και εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο δηλώνει ότι αν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση, δεν θα αποφευχθεί η αιματοχυσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ