Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Τροπολογία - κοροϊδία για τα δάνεια των αγροτών

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει ένα μέρος από οφειλές που θεωρεί «ξεγραμμένες» και να συγκεντρώσει την αγροτική γη

Να αποπροσανατολίσει τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες ότι τάχα τους εξασφαλίζει ευνοϊκούς όρους για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων τους (τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια) προς την ΑΤΕ, επιχειρεί η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που στην πραγματικότητα προωθεί είναι μια ρύθμιση, προκειμένου να εισπράξει ένα κομμάτι των οφειλών προς την πρώην ΑΤΕ, που, με τα σημερινά δεδομένα, θεωρούνται «ξεγραμμένες» από την τράπεζα. Το ύψος αυτών των δανείων, υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 800 εκ. ευρώ.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών, τις είχαν εκφράσει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, την περίοδο που χωριζόταν η ΑΤΕ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Τότε, είχαν ανακοινώσει ότι θα μειώσουν το ποσό του δανείου, για το οποίο έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης, από το 200% του συνολικού κεφαλαίου του δανείου -όπως ισχύει σήμερα- στο 120%.

Κατ' εφαρμογή της εξαγγελίας, στην τροπολογία ορίζεται αυτή η μείωση σε ό,τι αφορά την υποθήκη. Οπως αναφέρει σε άλλο σημείο, με απόφαση του εκκαθαριστή -ο οποίος υπενθυμίζεται ότι έχει αναλάβει την «κακή» ΑΤΕ- θα καθοριστούν οι δόσεις για την αποπληρωμή του δανείου, ανάλογα με την περίπτωση, από 5 έως 7 έτη, ενώ ο ίδιος θα καθορίσει και το ύψος των δόσεων. Αν ο αγρότης δεν μπορεί να καταβάλει τις δόσεις «η τράπεζα δικαιούται να εκμισθώνει το αγροτικό αυτό ακίνητο - το οποίο είναι υποθηκευμένο - και να εκχωρεί το μίσθωμα του μισθίου αυτού σε αυτήν, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του δανείου».

«Η διαδικασία εκμίσθωσης των αγροτικών ακινήτων ανατίθεται στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ)», ο οποίος θα κηρύσσει πλειοδοτικό διαγωνισμό. Στην παράγραφο 6, σημειώνεται: «Σε περίπτωση που η εκμίσθωση για οιονδήποτε λόγο δεν υλοποιηθεί ή για οιονδήποτε λόγο δεν καταστεί δυνατή η εξόφληση της οφειλής από τα μισθώματα, ο εκκαθαριστής κινεί τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί του βεβαρημένου αγροτικού ακινήτου για το μη εξοφληθέν ποσό».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, με την κατάθεση της τροπολογίας, ανέφερε από το βήμα της Βουλής: «Εμείς σας το λέμε καθαρά: Οχι μόνο θα τα καταψηφίσουμε (σ.σ. νομοσχέδιο και τροπολογία), αλλά θα ενημερώσουμε και την αγροτιά για το τι τους περιμένει, ούτως ώστε να δώσουν τον αγώνα τους με περισσότερο πείσμα. Ταυτόχρονα, λέμε ότι λύση είναι μία: Η διαγραφή των τόκων υπερημερίας και όσων έχουν κεφαλαιοποιηθεί, το κούρεμα 30% των χρεών των αγροτών που είναι ως 300.000 ευρώ, καμία δήμευση πρώτης κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης μικρομεσαίου αγρότη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ