Κυριακή 26 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
KENTΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εμβάθυνση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης με συνέχιση των σφαγών

Ατέλειωτα δεινά για το λαό κρύβουν τα χαμόγελα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και της «μεταβατικής» προέδρου Κατρίν Σαμπά-Πανζά, μετά την ορκωμοσία της τελευταίας
Ατέλειωτα δεινά για το λαό κρύβουν τα χαμόγελα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και της «μεταβατικής» προέδρου Κατρίν Σαμπά-Πανζά, μετά την ορκωμοσία της τελευταίας
Ενώ εξελίσσεται από τις 5 Δεκέμβρη του 2013 η επέμβαση του γαλλικού ιμπεριαλισμού στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (η δεύτερη πρόσφατη επέμβασή του μαζί με αυτή στο Μάλι για «ανθρωπιστικούς λόγους»), οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν στις 20 Γενάρη στην πραγματοποίηση στρατιωτικής επέμβασης ενίσχυσης των στρατευμάτων που είναι ήδη εκεί, γαλλικά και από κάποιες αφρικανικές χώρες, ενώ και οι ΗΠΑ ήδη ενισχύουν, προς το παρόν οικονομικά. Μάλιστα ως Επιχειρησιακό Στρατηγείο της ΕΕ ορίστηκε το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Λάρισα, όπως είχε ζητήσει η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης που θέλει να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Ο διοικητής θα είναι Γάλλος ανώτατος αξιωματικός και ο επιτελάρχης Ελληνας, ενώ εκεί θα γίνει η εκπαίδευση των 1.000 στρατιωτών που θα στείλει η ΕΕ. Ετσι πλέον η νέα επέμβαση της ΕΕ μπαίνει στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας της και θα είναι σε πλήρη εξέλιξη στα μέσα Φλεβάρη, με την αστική κυβέρνηση να εμπλέκει τη χώρα μας για άλλη μια φορά ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (αλλά κατά τα άλλα να ανακοινώνει ότι δεν θα πάνε στρατιώτες).

Την ίδια στιγμή επιταχύνονται και οι εξελίξεις στην ίδια την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. H αντικατάσταση του σφετεριστή της προεδρίας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Μισέλ Ντζοτόντια, από την 59χρονη δήμαρχο της πρωτεύουσας, Μπανγκί, Κατρίν Σαμπά-Πανζά, με απόφαση του «μεταβατικού» κοινοβούλιου στις αρχές της βδομάδας και την έγκριση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς (που παρακολούθησε στενά όλη τη διαδικασία...) είναι άλλη μια «ψηφίδα στο παζλ» της προετοιμασίας γενικευμένης επέμβασης. Το πρόσχημα που και πάλι χρησιμοποιείται είναι τα «ανθρώπινα δικαιώματα» που καταπατούνται με τις συγκρούσεις μεταξύ των πολιτοφυλακών που έχουν συγκροτήσει τους τελευταίους μήνες νεαροί χριστιανοί και μουσουλμάνων ενόπλων μελών της οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ» (που ανέτρεψε το Μάρτη του 2013 την κυβέρνηση του προηγούμενου προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ), συγκρούσεις που υποδαύλισαν ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με πρώτη τη Γαλλία.

Οι λεηλασίες, οι βιασμοί, τα εγκλήματα κατά αμάχων - ακόμη και παιδιών - θα παραμείνουν στην ημερήσια διάταξη για καιρό, ενισχύοντας το πρόσχημα της δήθεν «ανθρωπιστικής αποστολής». Στην πραγματικότητα πίσω από την «ευαισθησία» βρίσκονται τα τεράστια μονοπωλιακά συμφέροντα. Μία χώρα 4,5 εκατομμυρίων, που θεωρείται ως μία από τις φτωχότερες της υφηλίου, διαθέτει ιδιαίτερα εύφορο έδαφος και σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου, διαμαντιών, χρυσού, ουρανίου, που εκμεταλλεύονται και θέλουν να εκμεταλλευτούν παραπέρα μεγάλα μονοπώλια, ευρωπαϊκά, αμερικανικά, αλλά και κινέζικα, που διευρύνουν την παρουσία τους στην Αφρική τις τελευταίες δεκαετίες.

Ξεκάθαρες κουβέντες της νέας προέδρου

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος το είπε ξεκάθαρα αμέσως μετά την ορκωμοσία της την περασμένη Πέμπτη στην εφημερίδα «Λε Παριζιέν»: «Χωρίς την παρέμβαση της γαλλικής αποστολής Σανγκαρίς δεν ξέρω πού θα ήταν σήμερα η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Είμαι βαθιά ευγνώμων στη Γαλλία! Ομως χρειάζονται ακόμη περισσότεροι ξένοι στρατιώτες»...

Για την Σαμπά-Πανζά, οι 1.600 Γάλλοι στρατιώτες, οι 1.000 της ΕΕ που είναι καθ' οδόν και αναμένεται να αναπτυχθούν στη χώρα ως το τέλος Φλεβάρη, οι Αμερικανοί που κινούν τα νήματα παρασκηνιακά περιοριζόμενοι στο ρόλο παρόχου επιμελητειακής βοήθειας και οι πάνω από 5.000 στρατιώτες της Αφρικανικής Ενωσης που βρίσκονται ήδη στη χώρα δεν είναι αρκετοί... «Χρειάζονται περισσότεροι...».

Η απροκάλυπτη πρόσκληση της Σαμπά-Πανζά στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εξηγεί γιατί αυτή επιλέχθηκε για την αποστολή μετάβασης μίας εντελώς ρημαγμένης χώρας στο επόμενο στάδιο, στη «σταθεροποίηση» της κατάστασης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της ντόπιας αστικής τάξης που από κοινού απομυζούν την εργατική τάξη.

Γι' αυτό επιλέχτηκε και όχι γιατί (όπως δήλωνε στο ραδιοφωνικό δίκτυο «RFI») είναι «γυναίκα που θα μπορούσε πιο εύκολα να γεφυρώσει τις διαφορές»! Ούτε επειδή το οικογενειακό της δέντρο απλώνει τις ρίζες του στην καρδιά της Αφρικής, μια που η ίδια γεννήθηκε στο Τσαντ από πατέρα Καμερουνέζο και μητέρα από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στην οποία και πάτησε για πρώτη φορά το πόδι αφότου συμπλήρωσε τα 18 της χρόνια...

Βέβαια, η ίδια δε λέει κουβέντα για το τι έκανε υποδυόμενη τη «δήμαρχο» της πρωτεύουσας, όταν εδώ και μήνες λεηλατούσαν τα σπίτια χιλιάδων αμάχων τα πρωτοπαλίκαρα της «ΣΕΛΕΚΑ».

Σε κάθε περίπτωση, η ανοικτή πρόσκληση της νέας προέδρου στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα ανοίξει ακόμη περισσότερο την όρεξη όσων επιβουλεύονται ένα γενναίο μερίδιο από την πίτα του τεράστιου ορυκτού πλούτου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και όχι μόνον.

Νέες βάσεις επέμβασης της Γαλλίας

Είναι χαρακτηριστική η συνέντευξη που έδωσε μεσοβδόμαδα στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, δείχνοντας έτοιμος να προωθήσει περαιτέρω τα συμφέροντα του γαλλικού ιμπεριαλισμού στην Αφρική. Ανήγγειλε έτσι ότι θα δημιουργηθούν νέα γαλλικά «φυλάκια ελέγχου» και στρατιωτικές βάσεις, με πρόσχημα τη δράση εξτρεμιστών από οργανώσεις παρακλάδια της «Αλ Κάιντα» που δρουν στην περιοχή του Σαχέλ. Ανέφερε αύξηση της διμερούς «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας σχεδόν με όλες τις αφρικανικές χώρες, πρώην γαλλικές αποικίες, όπως το Τσαντ, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας και το Μάλι, σημειώνοντας πως το ευρύτερο σχέδιο αυτών των κινήσεων «θα γίνει σε συνεργασία με τις ΗΠΑ».


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις για «ισχυρή» αποστολή κυανοκράνων (2014-03-14 00:00:00.0)
Λίγα στοιχεία για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (2014-01-24 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις κατά της ξένης επέμβασης (2013-12-24 00:00:00.0)
Ο Ολάντ στο πεδίο της επέμβασης (2013-12-12 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση (2013-12-10 00:00:00.0)
Προς επέμβαση της Γαλλίας; (2013-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ