Τρίτη 28 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Διπλασιάστηκε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου

ΤΟΚΙΟ.--

Μεγάλη αύξηση σημείωσαν οι εισαγωγές της Ιαπωνίας για το 2013 έναντι των εξαγωγών της, καταγράφοντας ένα από τα υψηλότερα ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά χτες, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο έφτασε για την περσινή χρονιά τα 11,47 τρισεκατομμύρια γεν (112 δισ. δολάρια) έναντι 6,94 τρισ. το 2012. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,5% και έφτασαν τα 69,8 τρισ. γεν (680,9 δισ. δολάρια), ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 15% φτάνοντας τα 81,3 τρισ. γεν (793,2 δισ. δολάρια). Βασικότερη αιτία θεωρείται το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής Ενέργειας (μετά το μεγάλο πυρηνικό ατύχημα το Μάρτη του 2011) στη Φουκουσίμα που μεγάλωσε τα ενεργειακά αποθέματα που προμηθεύεται η Ιαπωνία από άλλες χώρες.

Το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου με την Κίνα (το σημαντικότερο εμπορικό «εταίρο» της Ιαπωνίας) αυξήθηκε πάνω από 43%, ενώ με τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 20%.

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου ως βασική σε όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναδεικνύοντας και έτσι την αυξημένη αλληλεξάρτηση των καπιταλιστικών οικονομιών, αλλά και την παρατεταμένη κρίση που εδώ και δεκαετίες ταλανίζει την ιαπωνική καπιταλιστική οικονομία και βέβαια πληρώνει ο λαός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ