Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Θέατρο
Παραστάσεις, χορός, εκθέσεις, στο ΚΘΒΕ

Από τις δοκιμές του έργου «Ο συνταγματάρχης πουλί»
Από τις δοκιμές του έργου «Ο συνταγματάρχης πουλί»
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ παρουσιάζει μια παράσταση που αντλεί το υλικό της από τον πασίγνωστο σαιξπηρικό μύθο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, ο οποίος παραλλάσσεται πάνω σε μια ιδέα του Δ. Ν. Μαρωνίτηκαι έχει τίτλο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα επί δύο». Τη χορογραφία υπογράφει η Αναστασία Θεοφανίδου, τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Χρύσας Μάντακα και η μουσική επιμέλεια του Νίκου Βουδούρη. Οι χορογραφίες «βαδίζουν» πάνω σε μουσικά κομμάτια των Προκόφιεφ, Nevermore, Sparks, Be Witched, Prodigy. Χορεύουν: Κώστας Γεράρδος, Κατερίνα Κερβανίδου, Μαρλέν Βερσιούρεν, Γιάννης Μάρτος, Οδυσσέας Κεσίδης, Δημήτρης Ιορδανίδης, Σοφία Στέργου, Αφροδίτη Γεωργιάδου, Γιώτα Τσεκούρα, Βίκυ Χατζή, Παναγιώτης Παττός.

Στο μεταξύ συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι δοκιμές του έργου «Ο συνταγματάρχης πουλί» του Κρίστο Μπόιτσεφ, που θα ανέβει, στις 21 Γενάρη, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη, σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Αγγελου Αγγελή, μουσική Γιούρι Στούπελ. Παίζουν: Μιχάλης Γούναρης, Οδυσσέας Γωνιάδης, Συμεών Κακάλας, Ελένη Καλλιγά, Εκτωρ Καλούδης, Φούλης Μπουντούρογλου, Χρίστος Νίνης, Θόδωρος Συριώτης και Τάσος Ψωμόπουλος. Πρόκειται για μια πικρή σάτιρα για τη σύγχρονη πραγματικότητα στα Βαλκάνια. Το έργο βραβεύτηκε στο Διεθνή Διαγωνισμό Θεατρικού Εργου του Βρετανικού Συμβουλίου το 1997. Εκτοτε έχει μεταφραστεί και παρουσιαστεί με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο Κρίστο Μπόιτσεφ, γεννήθηκε το 1950 στη Βουλγαρία και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Βαλκάνιους θεατρικούς συγγραφείς.

Τέλος, συνεχίζονται μέχρι 31 Ιανουαρίου, οι τρεις σημαντικές εκθέσεις, που παρουσιάζονται, στο νεόδμητο κτίριο του Βασιλικού Θεάτρου. Η πρώτη που φιλοξενείται στο ισόγειο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, έχει τίτλο «Το Βασιλικό Θέατρο, μια ιστορική αναδρομή» και αφορά στη μακρόχρονη παρουσία του θεάτρου από το 1940 που χτίστηκε, στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης. Η δεύτερη έκθεση, με τίτλο «Πρόσωπα και παραστάσεις» απαρτίζεται από μια μοναδική συγκέντρωση γιγαντοφωτογραφιών, που απεικονίζουν τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της θεατρικής ζωής του ΚΘΒΕ, τους πρωταγωνιστές και τις παραστάσεις που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στη σαραντάχρονη πορεία του ΚΘΒΕ. Η τρίτη έκθεση είναι αφιερωμένη στο έργο του σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου και περιλαμβάνει δείγματα 26 χρόνων δουλιάς του στο ΚΘΒΕ, από το 1974.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ