Παρασκευή 31 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΟΑΣΑ
Καταγγέλλει τη Σύμβαση σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Με την υπογραφή της, η πλειοψηφία παγιώνει μειώσεις 45-55% σε σχέση με τις αποδοχές του 2009

Εκτός όλων των άλλων, η Σύμβαση αποδέχεται το ρόλο του «κυνηγού κεφαλών» για τους εργαζομένους που θα ελέγχουν για εισιτηριοδιαφυγή
Εκτός όλων των άλλων, η Σύμβαση αποδέχεται το ρόλο του «κυνηγού κεφαλών» για τους εργαζομένους που θα ελέγχουν για εισιτηριοδιαφυγή
Τις πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στα σωματεία των οδηγών και τεχνιτών ΟΑΣΑ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ, συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ), για την υπογραφή τους στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2013-2014, που αφορά τους εργαζομένους στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Με αυτή τη ΣΣΕ, οι πλειοψηφίες αποδέχονται «όλους τους εφαρμοστικούς νόμους της τελευταίας τριετίας που έχουν συντρίψει τους μισθούς όλων μας. Συνυπογράφουν άλλη μια φορά (...) την πλήρη εφαρμογή των νόμων που συρρικνώνουν το συγκοινωνιακό έργο (...) την πλήρη εφαρμογή του διευθυντικού δικαιώματος».

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά «έχουμε πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου με παράλληλη κατάργηση όλων των ΣΣΕ που ίσχυαν το προηγούμενο διάστημα». Να σημειωθεί ότι σωρευτικά και με τη νέα ΣΣΕ υπολογίζεται ότι οι μισθοί μειώνονται κατά 45-55% σε σχέση με το 2009.

«Το πιο επικίνδυνο κομμάτι - προσθέτει η ΔΑΣ - βρίσκεται στο άρθρο που συνδέει τα έσοδα της Εταιρείας με τους μισθούς των εργαζομένων» (σ.σ. αναφέρεται στο νόμο 3920/2011, που εξαρτά τις αποδοχές των εργαζομένων από τη συνολική οικονομική κατάσταση της εταιρείας).

Με την ίδια σύμβαση, οι πλειοψηφίες αποδέχονται και νομιμοποιούν «τον έλεγχο των εισιτηρίων από τους ίδιους τους εργαζομένους». Συγκεκριμένα στο κείμενο της ΣΣΕ διατυπώνονται τα εξής: «Εκ των εισπραχθέντων προστίμων από τις παραβάσεις, ποσοστό που δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 50% θα αποδίδεται ως κίνητρο απασχόλησης για τον έλεγχο της εισιτηριοδιαφυγής στους μετέχοντας στη διαδικασία ελέγχου και επιβολής προστίμου υπαλλήλους της εταιρείας, εφόσον η εργασία παρέχεται εκτός ειδικότητας και ωραρίου, και το οποίο ποσοστό θα χορηγείται χωρίς να ενσωματώνεται στις μηνιαίες αποδοχές».

Ετσι, επισημαίνει η ΔΑΣ «ενισχύουν την αντίληψη ότι, για να έχουμε εμείς μεροκάματα πρέπει να κυνηγάμε τον άνεργο, το φοιτητή, το συνταξιούχο» και προσθέτει πως η είσοδος των προγραμμάτων πεντάμηνης και άλλων μορφών απασχόλησης «χτυπά τη μόνιμη και σταθερή εργασία και ανοίγει το δρόμο για απολύσεις, κρατώντας σκλάβους και τους μόνιμους και τους πενταμηνίτες».

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζομένους σε συντονισμένη πάλη ενάντια στις εργοδοτικές πλειοψηφίες των σωματείων και την κυβερνητική πολιτική, για ΣΣΕ με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ