Πέμπτη 10 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Προίκα 68,8 δισ. στους επιχειρηματίες

Με 68,8 δισ. δρχ. θα προικοδοτηθούν 45.000 τουριστικές επιχειρήσεις διαφόρων κατηγοριών από τον Αναπτυξιακό νόμο και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, δίνοντας στη δημοσιότητα τέσσερις οδηγούς για την ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων. Οι οδηγοί αυτοί αφορούν:

  • στον εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων και κάμπινγκ που λειτουργούν ήδη
  • στην ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής όπως συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, εγκαταστάσεις αξιοποίησης ιαματικών πηγών, κέντρα θαλασσοθεραπείας, μαρίνες, κέντρα τουρισμού υγείας, χιονοδρομικά κέντρα, κέντρα προπονητικού - αθλητικού τουρισμού
  • στην ίδρυση και επέκταση ξενοδοχείων
  • στη μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε κύρια τουριστικά καταλύματα.

Να σημειωθεί ότι από τον αναπτυξιακό νόμο και από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» θα επιδοτηθούν οι δύο πρώτες κατηγορίες, ενώ οι δύο επόμενες αποκλειστικά από τον αναπτυξιακό νόμο.

Συνολικά οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν ανέρχονται σε 175,6 δισ. δρχ.. Από αυτά τα 68,8 δισ. είναι δημόσια δαπάνη και τα υπόλοιπα 106,8 δισ. ιδιωτική συμμετοχή.

Επίσης, κωδικοποιήθηκαν οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος του υπουργείου Ανάπτυξης και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) για τουριστικές επενδύσεις που δεν υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο, αλλά ενισχύονται μόνο από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα». Τέτοιες είναι επενδύσεις που αφορούν στον «ποιοτικό εκσυγχρονισμό μικρών τουριστικών καταλυμάτων» και στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι και στην περίπτωση του τουρισμού, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα μέτρα και τα σταθμά που επικαλείται συνολικά, όταν αναφέρεται σε «μικρές» και «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις, αποκλείοντας στην πράξη τις πραγματικές μικρές επιχειρήσεις, αυτές που είναι οικογενειακού χαρακτήρα ή με κάτω από δέκα εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα που αφορά τον «ποιοτικό εκσυγχρονισμό μικρών καταλυμάτων» απευθύνεται σε επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων, επιπλωμένων διαμερισμάτων και κάμπινγκ που πρέπει να απασχολεί έως 50 άτομα. Αντίστοιχα, στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων» μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 150 άτομα και έχουν ετήσιο τζίρο μέχρι 750 εκατ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ