Πέμπτη 10 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΟΕ
Επιμονή στη λογική της «μεμονωμένης λύσης»

Η πλειοψηφία της διοίκησής της επιμένει να θεωρεί το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων «ειδικό θέμα»

Από το τελευταίο Συνέδριο της ΟΤΟΕ
Από το τελευταίο Συνέδριο της ΟΤΟΕ
Παρελκυστική τακτική επιμένει να ακολουθεί η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΣ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) στο Ασφαλιστικό, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις, υποβιβάζοντας σε ελιγμό ακόμη και την 48ωρη απεργία στις 17 και 18 Μάη, που προκήρυξε για να δικαιολογηθεί στους εργαζόμενους.

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου, το προεδρείο της ΟΤΟΕ ουσιαστικά επέμεινε στη χρεοκοπημένη λογική της μεμονωμένης λύσης στο ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, αποπροσανατολίζοντας από τη συνολική επίθεση που γίνεται στην Κοινωνική Ασφάλιση. Στο θέμα των εργασιακών σχέσεων και της κλαδικής συλλογικής σύμβασης και μάλιστα μετά τις πρόσφατες προκλητικές αξιώσεις των τραπεζιτών για αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού και ανατροπή του ωραρίου εργασίας με ελαστικοποίηση, επιμένει σε ένα πλαίσιο ασαφών αιτημάτων.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς κατήγγειλε τις τράπεζες για κωλυσιεργία στο Ασφαλιστικό, επιβεβαιώνοντας ωστόσο την προσήλωση της ΟΤΟΕ στη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης (κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ και ξεχωριστό επικουρικό), υποστηρίζοντας ότι το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων θα αντιμετωπιστεί ως «ειδικό θέμα»...

Σχετικά με τη σύμβαση, οι τραπεζίτες στην τελευταία συνάντηση πρότειναν μείωση χρόνου εργασίας σε 37,5 ώρες την εβδομάδα (8.30 - 3.30 συναλλαγές και λειτουργία 8.15 με 3.45), αλλά με ειδικές ρυθμίσεις για υποκαταστήματα. Συγκεκριμένα, πρότειναν για αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς τρένων, αφετηρίες λεωφορείων, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα λειτουργία 8 το πρωί με 8 το βράδυ με τρεις βάρδιες. Σε τουριστικές περιοχές λειτουργία μέχρι τις 8 το βράδυ με θερινό ωράριο εργασίας 8.30ωρών και 6.30 ωρών το χειμώνα. Στην ουσία με τις ρυθμίσεις αυτές ανατρέπεται το ωράριο στη συντριπτική πλειοψηφία των υποκαταστημάτων.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, απέναντι σ' αυτές τις αξιώσεις, παρουσίασε στοιχεία μελέτης που δείχνουν την άσχημη οικονομική κατάσταση των τραπεζοϋπαλλήλων σε σχέση με τους υπόλοιπους των άλλων χωρών της ΕΕ. Υποστήριξε όμως σαν αίτημα την εφαρμογή ενός ψευτο35ωρου χωρίς συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας και εργασίας.

Απέναντι σ' αυτή την τακτική η ΕΣΑΚ Τραπεζών έχει απαντήσει με μαζικό κάλεσμα όλων των εργαζομένων στην απεργία στις 17 και 18 Μάη για να ανατρέψουν τα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας για το Ασφαλιστικό και την ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί σε αγώνα και αντίσταση διαρκείας με ενιαίο αγώνα εργαζομένων, μικρομεσαίων, αγροτών ενάντια στους διαλόγους με κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στον Ιούνη και αιτήματα: Δημόσια υποχρεωτική καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, μείωση ορίων ηλικίας, αύξηση συντάξεων, επιστροφή κλεμμένων και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ.

Η ΕΣΑΚ προτείνει για τη σύμβαση: Απόρριψη των εργοδοτικών προτάσεων, μονοετή σύμβαση με ουσιαστικές αυξήσεις (μισθό πρώτου κλιμακίου 250.000 δραχμές) και εφαρμογή 35ωρου, Δευτέρα - Παρασκευή με ωράριο εργασίας 8.00-3.00 και συναλλαγών 8.00-2.00.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ