Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Απεργία αλληλεγγύης στους Πορτογάλους λιμενεργάτες

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Στο πλαίσιο της χτεσινής προειδοποιητικής πανευρωπαϊκής 2ωρης στάσης εργασίας από τις 7 π.μ. που είχαν προκηρύξει τα συνδικάτα σε λιμάνια της ευρωπαϊκής ζώνης του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών για αλληλεγγύη στους Πορτογάλους λιμενεργάτες, οι Σουηδοί λιμενεργάτες απήργησαν μαζικά με απόφαση της Ομοσπονδίας Λιμενεργατών Σουηδίας. Η Ομοσπονδία Λιμενεργατών Σουηδίας δεν ανήκει στη δύναμη της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Σουηδίας, LO, και δεν έχει υπογράψει εργασιακή ειρήνη με τους εργοδότες και γι' αυτό μπορεί να προκηρύσσει απεργία.

Τα ζητήματα που ανέδειξαν οι Σουηδοί λιμενεργάτες είναι οι προσπάθειες που γίνονται από την εργοδοσία για την απόλυση λιμενεργατών και αντικατάστασή τους με εργαζόμενους από δουλεμπορικά γραφεία με μειωμένους μισθούς και δικαιώματα. Σε αυτό συμβάλλουν και τα κυβερνητικά συντηρητικά κόμματα αλλά και οι σοσιαλδημοκράτες και οι οπορτουνιστές του Αριστερού Κόμματος (αδελφάκι του ΣΥΡΙΖΑ) που στη θεωρία είναι ενάντια στη χρησιμοποίηση των δουλεμπορικών γραφείων, αλλά στην πράξη το εφαρμόζουν. Στο λιμάνι του Sοdertalje, νότια της Στοκχόλμης, η διοίκηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει δουλεμπορικά γραφεία. Αντιπρόεδρος της διοίκησης είναι ο Lennart Rendik, στέλεχος τους Αριστερού Κόμματος.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας έχει καταγγείλει τη χρησιμοποίηση των δουλεμπορικών γραφείων και το ρόλο των οπορτουνιστών στις επιθέσεις ενάντια στους λιμενεργάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ