Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

KAΪΡΟ.-- O αιγυπτιακός στρατός διέψευσε χτες τις πληροφορίες κουβεϊτιανής εφημερίδας που υποστήριζε πως ο υπουργός Αμυνας, στρατάρχης Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, έχει ήδη αποφασίσει να συμμετάσχει στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, δίχως, από την άλλη, να αποκλείει μία τέτοια εξέλιξη στο μέλλον.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν χτες στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, κατά της γαλλικής πολυεθνικής ενεργειακής εταιρείας «Areva» που εκμεταλλεύεται έναντι πινακίου φακής εδώ και δεκαετίες τα ορυχεία ουρανίου, σε μία χώρα όπου το 90% του πληθυσμού ζει χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ εξασφαλίζει την πρώτη ύλη για την παραγωγή του 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία...

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Καταγγελίες για απάνθρωπα βασανιστήρια, κακομεταχείριση και σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος χιλιάδων γυναικών που κρατούνται παράνομα στις ιρακινές φυλακές έκαναν, χτες, εκπρόσωποι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», σημειώνοντας ότι πολλές από τις κρατούμενες βρίσκονται έγκλειστες για μήνες ή και χρόνια χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες! Στο μεταξύ, το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στη χώρα συνεχίζεται προκαλώντας χτες το θάνατο τουλάχιστον 13 αμάχων και τον τραυματισμό 22 άλλων.

ΠIΤΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Οι ομοσπονδιακές αρχές απήγγειλαν χτες κατηγορίες στον 18χρονο Ρώσο φοιτητή Βλάντισλαβ Μιφτάκχοβ, στην Καλιφόρνια, πως προσπαθούσε να φτιάξει βόμβα με χημικά υλικά στο διαμέρισμά του στην Πενσιλβάνια. Η σύλληψη του νεαρού έγινε στις 24 Γενάρη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αϊτής, Μισέλ Μαρτελί, είχε χτες στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Στην ατζέντα συνομιλιών ήταν οι διμερείς σχέσεις και το οικονομικό και πολιτικό μέλλον μίας από τις φτωχότερες χώρες της υφηλίου, που ακόμη δεν έχει συνέλθει από τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού του 2010...

ΡΑΜΠΑΤ.-- Τα πτώματα επτά Αφρικανών οικονομικών μεταναστών που πνίγηκαν προσπαθώντας να περάσουν στον ισπανικό θύλακα της Ceuta στη βόρεια Αφρική βρήκαν, χτες, άνδρες της μαροκινής ακτοφυλακής.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ομάδες ενόπλων επιτέθηκαν χτες σε κτίρια όπου στεγάζονται οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί «Αλ Αχαράρ» και «Ούλα» στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, με αποτέλεσμα σοβαρές υλικές ζημιές.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Δεν κατάφεραν τελικά να βγουν ζωντανοί οι οκτώ χρυσωρύχοι που είχαν εγκλωβιστεί προχτές σε χρυσωρυχείο στα περίχωρα του Γιοχάνεσμπουργκ μετά από πυρκαγιά. Διασώστες ανέσυραν τα πτώματά τους καταγράφοντας το εργατικό δυστύχημα ως το χειρότερο από τον Ιούλη του 2009, οπότε κατολίσθηση σε ορυχείο πλατίνας προκάλεσε το θάνατο εννιά εργατών.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Χιλιάδες εργάτες εργοστασίων συγκεντρώθηκαν χτες, για δεύτερη μέρα, στο κέντρο της πόλης Τούζλα, διαμαρτυρόμενοι για την πτώχευση εργοστασίων της περιοχής λίγους μήνες μετά την ιδιωτικοποίησή τους...

ΡΙΑΝΤ.-- Ο μεγάλος μουφτής της Σαουδικής Αραβίας, σεΐχης Αμπντούλ Αζίζ Αλ Σεΐκ, απηύθυνε χτες έκκληση στους νεαρούς συμπατριώτες του ζητώντας τους να υπακούσουν στις εντολές του μονάρχη Αμπντάλα και να μη συμμετάσχουν σε συρράξεις που γίνονται στο εξωτερικό, όπως αυτές στη Συρία.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Το ενδεχόμενο να επανεξετάσει αν τελικά θα συμμετάσχει στις συναντήσεις «οικογενειακών επανενώσεων» άφησε χτες ανοιχτό η ΛΔ Κορέας, αντιδρώντας στην εμφάνιση αμερικανικών βομβαρδιστικών B-52 ανοιχτά της Νότιας Κορέας. Σεούλ και Ουάσιγκτον ετοιμάζουν μέσα στο Φλεβάρη κοινή στρατιωτική άσκηση στην περιοχή, που η Πιονγιάνγκ έχει ζητήσει να ακυρωθεί. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι αμερικανικά βομβαρδιστικά έχουν τακτική παρουσία στην περιοχή εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

ΝΤΑΚΑ.-- Σε 24ωρη απεργία κάλεσε το μεγαλύτερο ισλαμιστικό κόμμα στο Μπαγκλαντές, ως διαμαρτυρία για την πρόσφατη δικαστική απόφαση να εκτελεστεί ο επικεφαλής του, που καταδικάστηκε για παράνομη διακίνηση όπλων.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Στη σύλληψη 19 στελεχών στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, για παράβαση του διατάγματος περί κατάστασης «έκτακτης ανάγκης» στην οποία έχουν κηρύξει την Μπανγκόκ και τα περίχωρά της. Χτες, ρυζοπαραγωγοί (μεταξύ των οποίων και υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος) διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα ζητώντας την πληρωμή τους καθώς αυτή εκκρεμεί ακόμα και για τη σοδειά του Οκτώβρη. Πρόσφατα ακυρώθηκε μεγάλη συμφωνία με την Κίνα μετά από καταγγελίες για υπερτιμολόγηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ