Σάββατο 8 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
Το Πεκίνο «καλωσορίζει» το νέο Αμερικανό πρέσβη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Μηνύματα για τις εξελίξεις στις ενδο-ιμπεριαλιστικές συνεργασίες και αντιθέσεις ίσως κρύβει το καλωσόρισμα του νέου Αμερικανού πρέσβη στο Πεκίνο Μαξ Μπόκους, που σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Σινχουά» είναι «καλοδεχούμενος».

Ο Μπόκους, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γερουσία, δήλωσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι από τις πιο σημαντικές στον κόσμο και εμείς, η Κίνα και οι ΗΠΑ από κοινού, πρέπει να τις αναπτύσσουμε σωστά». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «η ανάπτυξη εμπιστοσύνης» ανάμεσα στις δύο πλευρές αποτελεί «βασική προτεραιότητα».

Οι σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ αλληλεπιδρούν με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που το τελευταίο διάστημα οξύνονται στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου κλιμακώνεται αμείωτα η αντιπαράθεση της Κίνας με ένα βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ, την Ιαπωνία.

  • Την τοποθέτηση του προέδρου των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο, που ουσιαστικά υπαινίχθηκε ότι η συμπεριφορά της Κίνας μοιάζει με εκείνη της ναζιστικής Γερμανίας, καταδίκασε έντονα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χονγκ Λέι έκανε λόγο για «εξωφρενικές» και «παράλογες» δηλώσεις, προσθέτοντας ότι είναι οι Φιλιππίνες αυτές οι οποίες κατέχουν παράνομα κινεζικά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ