Σάββατο 8 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Στους δρόμους για τις πολιτικές φτώχειας και ανεργίας

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Με καζάνι που βράζει έμοιαζε και χτες, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, η βόρεια πόλη Τούζλα, η πρωτεύουσα Σαράγεβο, και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, εξαιτίας της εκρηκτικής ανεργίας που θεριεύει ολοένα και περισσότερο.

Από νωρίς χτες το πρωί, περίπου 6.000 διαδηλωτές, οι περισσότεροι άνεργοι, εργάτες και φοιτητές, συγκεντρώθηκαν έξω από κυβερνητικό κτίριο στο κέντρο της Τούζλα (γνωστή και σαν πόλη των 100.000 ανέργων...), που το βράδυ της Πέμπτης είχε μετατραπεί για ώρες σε πεδίο συγκρούσεων πολιτών - αστυνομικών με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 130 ατόμων. Οι διαδηλωτές διεκδίκησαν το δικαίωμα στη δουλειά, υγεία, ασφάλιση, αξιοπρεπή διαβίωση.

Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν αργότερα χτες το απόγευμα την εκδήλωση πυρκαγιάς σε κτίριο της βοσνιακής προεδρίας στο κέντρο του Σαράγεβο, στη διάρκεια νέων σφοδρών συγκρούσεων διαδηλωτών και αστυνομικών, με τους τελευταίους να μη διστάζουν να τραυματίσουν πάνω από 50 άτομα χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες.

Οι πρώτες διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη ως συγκεντρώσεις μερικών δεκάδων απολυμένων εργατών από κρατικά εργοστάσια που ξεπουλήθηκαν σε ιδιώτες και στη συνέχεια κήρυξαν πτώχευση. Οι κινητοποιήσεις έχουν πλέον πάρει μαζικές διαστάσεις, καθώς το πρόβλημα της ανεργίας δεν είναι περιστασιακό, αλλά γενικευμένο επειδή μαστίζει πάνω από το 45% του εργατικού δυναμικού.

Το κύμα οργής επεκτάθηκε στην πρωτεύουσα Σαράγεβο και σε άλλες μικρότερες πόλεις, όπως η Ζένιτσα, το Μπίχατς, το Μόσταρ κ.ά. Χτες, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της κροατοβοσνιακής ομοσπονδίας Νέρμιν Νίκσιτς συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση, σε μία προσπάθεια να βρει τρόπους εκτόνωσης ή και βίαιης καταστολής των λαϊκών αντιδράσεων, με πρόσχημα τη συμμετοχή χούλιγκαν στις κινητοποιήσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ