Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Φραγμός στους εκβιασμούς

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καταγγέλλει κατασκευαστές και κυβέρνηση για τη νέα επίθεση στον τρόπο ασφάλισης 

Την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΙΚΑ θεωρεί υπεύθυνες το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, για τις μαζικές προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια κατασκευαστών ενάντια στην αναδρομική ισχύ του νόμου 2434/'96, με τον οποίο κατοχυρώθηκε νομοθετικά ο αντικειμενικός προσδιορισμός των ενσήμων στις οικοδομές.

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο και εξέτασε όλα τα προβλήματα, που απασχολούν τον κλάδο, τα οποία είναι απόρροια της πολιτικής της κυβέρνησης και αποφάσισε την αγωνιστική αντιμετώπισή τους.

Ενα από τα ζητήματα που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση είναι το θέμα, που έχει προκύψει με τις δικαστικές προσφυγές των κατασκευαστών. Οι προσφυγές αυτές ανέρχονται στις 5.000 σε όλη τη χώρα και τυχόν δικαίωσή τους θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταβάλει το ΙΚΑ σαν επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών το ποσό των 50 δισ. δρχ. Να σημειώσουμε πως ο αντικειμενικός προσδιορισμός των ενσήμων στις οικοδομές, άρχισε να ισχύει με υπουργική απόφαση από τη 1η Γενάρη του '93 και στη συνέχεια το '96 κατοχυρώθηκε και με το νόμο 2434/'96, που ισχυροποιούσε νομικά την υπουργική απόφαση.

Οπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΓΣ της Ομοσπονδίας η κυβέρνηση με πειρατικό τρόπο πρόσθεσε διάταξη στον αντιασφαλιστικό νόμο 2676/'99, με την οποία μείωσε το συντελεστή υπολογισμού των ενσήμων στις οικοδομές από 1,5 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο σε 1,35 ένσημα. «Και αυτό - συνεχίζει - παρά τις επισημάνσεις μας και τα αδιάψευστα στοιχεία, ότι η μείωση του συντελεστή περιορίζει την ασφάλισή μας και δίνει πρόσθετα παράνομα κέρδη στους κατασκευαστές, δυναμιτίζοντας παράλληλα τα οικονομικά του ΙΚΑ». Η ενέργεια αυτή - επισημαίνει - ενθάρρυνε τους εργοδότες, για να προσφεύγουν μαζικά στα δικαστήρια, ενάντια στην αναδρομική ισχύ του νόμου 2434/'96.

Ζητά από το υπουργείο Εργασίας και το ΙΚΑ να μην ενδώσουν στις βρώμικες απαιτήσεις των κατασκευαστών, να υπερασπίσουν σοβαρά τα συμφέροντα του ΙΚΑ και να επαναφέρουν το συντελεστή στα 1,5 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ