Τρίτη 11 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
«Δείχνει» ξανά τη Γερμανία

Διευρύνεται η συζήτηση στους κόλπους των αστών για αλλαγή στο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης. Με βολές εναντίον της μιας ή της άλλης κυβέρνησης για ό,τι έγινε έως τώρα και πιέσεις στο πλαίσιο των σχέσεων ανισομετρίας που διαμορφώνονται στο εσωτερικό διακρατικών ενώσεων του κεφαλαίου όπως η ΕΕ, με αναζήτηση νέων ισορροπιών εν μέσω σοβαρών ενδοαστικών αντιθέσεων, προκειμένου να ανοίξει η «αγορά» και να διευρυνθούν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Χαρακτηριστικά ήταν όσα είπε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, στη συνεδρίαση των σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, και αφού προηγήθηκαν ταξίδια του σε ΗΠΑ και Γαλλία, όπου συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη των δύο κυβερνήσεων.

Μιλώντας για «το πρόβλημα της τρόικας» είπε πως «ξεκινάει μέσα από την πίεση των ισχυρών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ιδίως της γερμανικής κυβέρνησης, να έρθει το ΔΝΤ και να εγκατασταθεί στην καρδιά της Ευρωζώνης. Γιατί η γερμανική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις πίεζαν το 2010 να έρθει το ΔΝΤ μέσα στις Βρυξέλλες να εγκατασταθεί; Γιατί είχε τεχνογνωσία, όχι γιατί είχε κεφάλαια. Γιατί είχε τεχνογνωσία».

Παραπέρα υποστήριξε πως με την τρόικα «μειώνεται ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποξενώνεται τελείως φυσικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από οποιαδήποτε διαδικασία. Η διαδικασία είναι διαδικασία Γιούρογκρουπ, είναι διαδικασία διακυβερνητική. Και όταν λέμε διαδικασία διακυβερνητική τι εννοούμε; Εννοούμε σκληρούς συσχετισμούς, μεταξύ αυτών που είναι δημοσιονομικά "ενάρετοι" και αποφασίζουν και αυτών που είναι δημοσιονομικά "άσωτοι" και πρέπει να εφαρμόσουν τις αποφάσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε και για μια «πολιτική ανισορροπία στην Ευρώπη»: «Ποιοι είναι οι δημοσιονομικά "ενάρετοι"; Οι πέντε χώρες με τριπλό Α στην πιστοληπτική ικανότητα. Στην πραγματικότητα ποιες είναι οι χώρες αυτές; Μόνο η Γερμανία». Και συνέχισε: «Υπάρχει πάντα το πρόβλημα του άξονα Παρίσι - Βερολίνο. Υπάρχει πάντα η πίεση προς τη Γαλλία η οποία καθορίζει τις πανευρωπαϊκές ισορροπίες. Αν δείτε πόσες χώρες είναι σε πρόβλημα από τις 18 χώρες της Ευρωζώνης, θα δείτε ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι άμεσα ή έμμεσα σε πρόβλημα. Αρα υπάρχει μια πολιτική ανισορροπία. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα».

Ειδικά για το ΔΝΤ είπε πως «ήρθε στην Ευρωζώνη ως βασικά γερμανική απόφαση και η αλήθεια είναι ότι υπήρξε στενή συνεργασία ανάμεσα στη Γερμανία, το ΔΝΤ και κάμφθηκε η αντίσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί ημερών Τρισέ για να γίνει το PSI, δηλαδή το μεγάλο "κούρεμα" του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά το μέρος που το χρέος ανήκε σε τράπεζες, funds και γενικά στον διεθνή ιδιωτικό τομέα».

Ο Ε. Βενιζέλος περιέγραψε τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς και σε ένα άλλο ζήτημα, «το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωζώνης και του Γιούρογκρουπ. Σε ποιους κανόνες υπακούει; Είναι μια ανοιχτή, διαρκής διακυβερνητική διάσκεψη που παίρνει αποφάσεις διακυβερνητικά κάθε μέρα, εκδίδει ανακοινωθέντα που στην πραγματικότητα είναι διακυβερνητικές συμβάσεις σε κάθε συνεδρίασή του. Δεν υπάρχει κανένα κοινοτικό στοιχείο, καμία κοινοτική μέθοδος και βέβαια ισχύει ο συσχετισμός των δυνάμεων. Ισχύει η πραγματικότητα του ισχυρού και του αδύνατου. Υπάρχει το πολύ απλό πραγματικό γεγονός. Αυτή είναι η αλήθεια».

Τέλος, ζήτησε να υπάρξει μια δήλωση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους προκειμένου να χυμήξουν ...κοράκια: «Εάν αύριο έχουμε μια δήλωση του Συμβουλίου (του Γιούρογκρουπ) και μια συμφωνία με το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο ιδιωτικός τομέας που έχει το ένστικτο του κέρδους είναι έτοιμος να συμφωνήσει. Αγοράζει Ελλάδα, επενδύει στην Ελλάδα. Είναι πάρα πολύ καλή αγορά τα ελληνικά ομόλογα. Είναι πάρα πολύ καλές οι επενδύσεις στα ελληνικά ακίνητα, τα οποία έχουν πολύ χαμηλές αξίες τώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ