Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αποκλεισμός μαθητή από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ

Οι αποκλεισμοί σε βάρος των ΑμΕΑ αναδείχτηκαν και πάλι, αυτή τη φορά μέσα από την άρνηση του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) να δεχτεί για σπουδές ένα 18χρονο τυφλό μαθητή. Ο 18χρονος Αργύρης Κουμτζής, αριστούχος μαθητής, απορρίφτηκε από το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, καθώς η αρμόδια επιτροπή επικαλέστηκε ότι δεν μπορούν να φοιτούν οι τυφλοί και οι ανάπηροι στα άνω άκρα επειδή το 30% των μαθημάτων γίνεται σε εργαστήρια. Την ίδια ώρα, όμως, σε άλλα αντίστοιχα τμήματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, επιτρέπεται η φοίτηση σε τυφλούς.

Παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα προγραμματίζει σήμερα το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, σημειώνοντας ότι το Πανεπιστήμιο οφείλει να δημιουργήσει την ανάλογη υποδομή για να μπορέσει να στηρίξει τη φοίτηση τόσο του συγκεκριμένου μαθητή όσο και γενικότερα των αναπήρων.

Σε ανακοίνωσή της η Πρυτανεία του ΑΠΘ αναφέρει ότι «η Παιδεία δεν επιτρέπει αποκλεισμούς. Ειδικά στην εποχή που η τεχνολογική εξέλιξη δίνει απαντήσεις ακόμη και στα πιο δύσκολα προβλήματα, φτάνοντας μέχρι την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ακόμη και στην επιστημονική περιοχή της χειρουργικής, είναι παράλογο να αποκλείονται νέοι με αναπηρίες από τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο».

Αποδίδει την «απόρριψη» του 18χρονου σε εφαρμογή μιας πρόβλεψης του εσωτερικού κανονισμού του Τμήματος Φυσικής, ο οποίος, όπως σημειώνει, «χρειάζεται ανανέωση και προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα». Ταυτόχρονα, όμως, τονίζει ότι «απαιτείται και η πρόβλεψη ενιαίων ρυθμίσεων και προϋποθέσεων για την εισαγωγή σε όλα τα ομοειδή τμήματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων».

Με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε χτες ότι «επανεξετάζουμε τις διατάξεις που συχνά προκαλούν αδικίες και καθιστούν δυσχερή την πρόσβαση στη γνώση σε άτομα ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ