Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσική αντίδραση σε δυτικό σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ

Ενώ συνεχίζονται με δυσκολία οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

ΓΕΝΕΥΗ-ΜΟΣΧΑ.--

Η Ρωσία απέρριψε χτες την αμερικανο-ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έκδοση ψηφίσματος με πρόσχημα τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για την παροχή βοήθειας σε Σύρους αμάχους, σημειώνοντας ότι είναι «μονομερές και εκτός πραγματικότητας».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επεσήμανε δόλιες σκοπιμότητες πίσω από το σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την ανθρωπιστική πλευρά της σύρραξης στη Συρία για να δημιουργηθεί ένα πρόσχημα για τη διακοπή της πολιτικής διαδικασίας, για τη διαμόρφωση κατηγοριών κατά της Δαμασκού και για την επιστροφή στο στρατιωτικό σενάριο με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να προσέξει μία, όχι λιγότερο σημαντική, πτυχή της κρίσης: Την άνοδο της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον Αλγερινό ομόλογό του, Ραμτάν Λαμάμρα, στη Μόσχα.

Οπως σημειώνουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ΗΠΑ, Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες προσπαθούσαν ως αργά το βράδυ της Δευτέρας στον ΟΗΕ να επιτύχουν μία συμφωνία με τη Ρωσία επί ενός σχεδίου απόφασης με αναφορές σε «ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση» του συριακού πληθυσμού στην ανθρωπιστική βοήθεια και σε «άμεση άρση της πολιορκίας» πολλών πόλεων της Συρίας όπου οι άμαχοι έχουν παγιδευτεί στις συγκρούσεις, όπως οι πόλεις Χομς, Νουμπλ, Ζάχρα και ο παλαιστινιακός καταυλισμός Γιαρμούκ στη Δαμασκό.

Το σχέδιο απόφασης, που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, δεν προβλέπει την επιβολή αυτόματων κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης των διατυπώσεων, αφήνοντας εντούτοις ανοικτό το ενδεχόμενο για το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει μελλοντικά «στοχευμένες κυρώσεις» κατά των προσώπων που εμποδίζουν την ανθρωπιστική συνδρομή ή διαπράττουν βιαιότητες κατά των αμάχων. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τη Μόσχα, δυτικοί διπλωματικοί αξιωματούχοι περιέλαβαν στο σχέδιο και μία αναφορά σε «καταδίκη» των «αυξανόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων» στη Συρία, ζητώντας παράλληλα την αποχώρηση από τη χώρα «όλων των ξένων μαχητών»

Πάντως, αργότερα χτες βράδυ το σχέδιο επρόκειτο να τεθεί στο επίκεντρο συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων...

Παραδοχή δυσκολιών στη Γενεύη

Το ίδιο 24ωρο στη Γενεύη, η αποτυχία «σφράγισε» μία ακόμη μέρα διαπραγμάτευσης, που αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε με την άμεση συνάντηση των δύο αντιτιθέμενων πλευρών της συριακής σύρραξης παρουσία του διεθνούς απεσταλμένου Λακχντάρ Μπραχίμι.

Ο Μπραχίμι παραδέχτηκε αργότερα σε συνέντευξη Τύπου τη δυσκολία επίτευξης προόδου και τις μεγάλες διαφορές που εξακολουθούν να διχάζουν τις δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι χτες προσπάθησε να θέσει ως βασικό θέμα συζήτησης το «ζήτημα της βίας» και ότι για σήμερα (Τετάρτη) σχεδιάζει να συζητηθεί το θέμα της σύστασης ενός συριακού κυβερνητικού μεταβατικού φορέα.

Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μικντάντ, χαρακτήρισε τη χτεσινή διαπραγμάτευση «χαμένη μέρα», κατηγορώντας τον αντιπολιτευόμενο συριακό «Εθνικό Συνασπισμό» ότι αρνείται να συζητήσει το κρίσιμο θέμα της βίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι για τη Δαμασκό «τρομοκράτες είναι σχεδόν όλοι» όσοι πολεμούν στη Συρία.

Πάντως τα μόνα απτά αποτελέσματα των συνομιλιών της Γενεύης ΙΙ εντοπίζονται μόνο στην πόλη Χομς, όπου συνεχίστηκε η εκεχειρία και η απομάκρυνση αμάχων. Χτες ανακοινώθηκε πως οι συριακές αρχές έθεσαν υπό κράτηση και ανάκριση 396 άνδρες που εγκατέλειψαν την πόλη και συγκεντρώθηκαν σε σχολείο έξω από την πόλη. Η ανάκριση, ανακοινώθηκε, γίνεται «υπό τη γενική επίβλεψη» αξιωματούχων του ΟΗΕ από Σύρους στρατιωτικούς αξιωματούχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ