Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Επίπληξη (!) στους εφοπλιστές για την απομόνωση των νησιών

Καταγέλαστη και προκλητική η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Το πλοίο «Θεόφιλος» δεν πρόκειται να ξαναπιάσει σε Ικαρία και Φούρνους, τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο
Το πλοίο «Θεόφιλος» δεν πρόκειται να ξαναπιάσει σε Ικαρία και Φούρνους, τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο
Με «επιπλήξεις» στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κοροϊδεύει τους νησιώτες ότι αντιμετωπίζει τάχα την απομόνωση στην οποία τους έχουν καταδικάσει οι εφοπλιστές, όπως στην περίπτωση των Φούρνων που βλέπουν το καράβι με το κιάλι. Αυτή ήταν η απάντηση - πρόκληση που έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών Ικαρίας, Φούρνων, Σάμου.

Από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης - που με βάση τον κανονισμό 3577/92 της ΕΕ εξασφαλίζει την πλήρη ελευθερία δράσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες - μετατρέπει σε ομήρους των εφοπλιστών τους νησιώτες, σε σύγχρονους δούλους τους ναυτεργάτες και θέτει σε κίνδυνο την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Η Επίκαιρη Ερώτηση συνέπεσε με την αυθαίρετη απόφαση της ΝΕΛ να ακινητοποιήσει τα πλοία της «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» και «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» «για μη έγκαιρη καταβολή των μισθωμάτων από το Δημόσιο για εκτελεσθέντα δρομολόγια σε γραμμές δημόσιας υπηρεσίας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Το «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» θα αναχωρούσε τη Δευτέρα 10/2 από το Λαύριο για Ψαρά, Αγιο Ευστράτιο, Λήμνο, Καβάλα και θα επέστρεφε την επόμενη μέρα. Το «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» θα έφευγε τη Δευτέρα 10/2 από την Καβάλα για Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Βαθύ, Καρλόβασι, Φούρνους, Εύδηλο Ικαρίας, Πειραιά, προκειμένου να αναχωρήσει χτες στις 5 το απόγευμα για Εύδηλο και Αγιο Κήρυκο Ικαρίας, Φούρνους, Καρλόβασι, Βαθύ, Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο, Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, μέχρι και χτες το μεσημέρι ήταν ακόμα στο λιμάνι της Καβάλας!

Καμιά ουσιαστική απάντηση

Το γεγονός ότι το «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» από την περασμένη Δευτέρα δεν απέπλευσε σημαίνει ότι οι κάτοικοι Ικαρίας, Φούρνων και Σάμου είναι σε απομόνωση τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο, οπότε έχει προγραμματιστεί το επόμενο δρομολόγιο, αν βέβαια γίνει. Ταυτόχρονα, έχει σταματήσει και η ενδοεπικοινωνία μεταξύ τους και με τα γύρω νησιά.

Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο υπουργός ανέφερε ότι με υπαιτιότητα της ΝΕΛ δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο του «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» και ότι «η Γενική Γραμματεία Αιγαίου όσο και η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Ναυτιλίας ετοιμάζουν τη σοβαρή επίπληξη της εταιρείας για τη μη εκτέλεση των δρομολογίων». «Εάν συνεχίσει τη μη εκτέλεση των δρομολογίων, θα συνεχίσουμε με τα επόμενα βήματα που προβλέπονται από το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο», πρόσθεσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης, υπονοώντας τη διακοπή της σύμβασης με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Ομως οι εφοπλιστές για την κερδοφορία τους έχουν δέσει τα περισσότερα ακτοπλοϊκά πλοία, και αυτά που έχουν αφήσει εν πλω, εκτός από υπερήλικα, όπως τα 40χρονα πλοία της ΝΕΛ, δεν επαρκούν για να καλύψουν έστω και στοιχειωδώς τις ακτοπλοϊκές ανάγκες των νησιών.

Με δεδομένο ότι οι εφοπλιστές έχουν αφήσει ένα και μόνο πλοίο σε κάθε γραμμή, αποδεικνύεται ότι οι νησιώτες βρίσκονται πλέον «στο έλεος των εφοπλιστών» όπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης στη δευτερολογία του προς τον υπουργό και πρόσθεσε:

«Οι εφοπλιστές κάνουν ό,τι θέλουν, οι νησιώτες - αναγνωρίστε το, τελοσπάντων! - είναι αποκλεισμένοι με τα "σαπάκια" τα οποία κυκλοφορούν με τα πανάκριβα εισιτήρια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν κάποιος από τους Φούρνους πρέπει να πάει στην Ικαρία, να πάει στο γιατρό, είναι αποκλεισμένος». «Πείτε τι μέτρα θα πάρετε», ζήτησε για πολλοστή φορά ο βουλευτής του ΚΚΕ, χωρίς βέβαια να πάρει απάντηση.

Χαρίζει και τη Σύμβαση στους εφοπλιστές

Απαντώντας σε άλλη Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, σχετικά με το αν ισχύουν τελικά οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των ναυτεργατών ή η Διεθνής Ναυτική Σύμβαση Εργασίας 2006 (MLC), η οποία προβλέπει τα κατώτερα στάνταρ σε ό,τι αφορά τα ναυτεργατικά δικαιώματα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας είπε κυνικά:

«Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία να έχει υπογραφεί ανάμεσα στα μέρη για το 2014, δεν έχω υπόψη μου. Σας λέω, όμως, ότι η MLC είναι μια σύμβαση η οποία προβλέπει εξαιρετικά ευεργετικές διατάξεις για τους ναυτικούς σε παγκόσμιο επίπεδο (...) Εάν θέλουμε να πάμε σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα λιθοβολούμε τις επιτυχίες της ελληνικής ναυτιλίας, τότε θα πάψει να είναι πολύ εύκολα και ελληνική, αφού ξέρουμε ότι και τα καράβια έχουν και σημαία και ιστό σημαίας και μπορούν ν' αλλάζουν σημαία, έχουν και προπέλα και μπορούν ν' αλλάζουν λιμάνια».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης επισήμανε: «Αποτελεί πρόκληση η πρόθεσή σας να χαρίσετε στους εφοπλιστές τις Συλλογικές Συμβάσεις των ναυτεργατών. Και βέβαια, η υλοποίηση της Διεθνούς Συμβάσεως Ναυτικής Εργασίας είναι, όπως γνωρίζετε, με μικρότερους μισθούς και λιγότερα δικαιώματα. Είναι γνωστό ότι τα κέρδη των εφοπλιστών προέρχονται από το αίμα και τον ιδρώτα των ναυτεργατών. Με την πολιτική σας τους ενισχύετε ακόμη περισσότερο και δημιουργείτε συνθήκες κόλασης για τους ναυτεργάτες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λύνουν και δένουν οι εφοπλιστές (2014-01-21 00:00:00.0)
Απλήρωτα πληρώματα (2013-07-03 00:00:00.0)
Ποιοι νοιάζονται για τα νησιά και τις συγκοινωνίες; (2013-02-02 00:00:00.0)
Δένουν καράβια και εγκαταλείπουν νησιά (2012-09-12 00:00:00.0)
Σήμερα συγκέντρωση μπροστά στο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» (2011-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ