Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΖΑΝ ΜΑΡΚ ΒΑΛΕ
Dallas Buyers Club

2013 Focus Features, LLC.

Η κλασική αφήγηση του Καναδού σκηνοθέτη αναζητά τον αμερικανικό κινηματογράφο της δεκαετίας του '80, αναμειγνύοντας διαφορετικά είδη και συνενώνοντας δυο εντελώς αντιθετικούς χαρακτήρες που η συνεύρεσή τους δημιουργεί σοκ. Η σκηνοθεσία του Βαλέ στο ασταθές, με τρύπες και παράξενες ελλείψεις, σενάριο χαρακτηρίζεται από ένα μανιερισμό που επιζητά την έκπληξη, την ώρα που το θέμα απαιτεί το ακριβώς αντίθετο, και είναι στεγνή όσο ο Τεξανός ήρωας της ιστορίας, ένας καουμπόι άρρωστος από τον «καρκίνο των γκέι», το aids, την καινούργια, για την εποχή, αρρώστια ταμπού.

Αρρωστα αδυνατισμένος ο βραβευμένος ηθοποιός Μάθιου Μακόναχι υποδύεται εντυπωσιακά τον 35χρονο ηλεκτρολόγο Ρον, που το 1986 μαθαίνει ότι του μένουν 30 μέρες ζωής. Ο Μακόναχι μεταμορφώνεται σ' έναν ετοιμοθάνατο Ρον με το σώμα του να συνιστά δραματουργικό εργαλείο και, πάση θυσία, πολεμά να ζήσει. Και το καταφέρνει: Ζει 7 ολόκληρα χρόνια χάρη στη λυσσαλέα του θέληση, τη βοήθεια από τον τραβεστί φίλο του και τα εναλλακτικά φάρμακα για οροθετικούς που φέρνει από το Μεξικό και τα διαθέτει στους ασθενείς μέσα από ένα συνεταιριστικό σύστημα με μηνιαία συνδρομή.

Ο Βαλέ γύρισε τη βιογραφία του Ρον με κάμερα στον ώμο, με κοινωνική προσέγγιση, χωρίς συναισθηματισμούς και αφηγηματικές περιστροφές, που χλευάζει τους περιορισμούς του Χόλιγουντ, θυμίζοντας ότι η πραγματικότητα είναι πιο δυνατή από τη μυθοπλασία. Μια ταινία πικρή, κυριολεκτικά καταβροχθισμένη από τις ερμηνείες των κύριων ρόλων της.

Παίζουν: Μάθιου Μακόναχι, Τζάρεντ Λέτο, Τζένιφερ Γκάρνερ κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ (2013)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ