Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Χοντραίνει η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα

Από τη χτεσινή συνάντηση του Προέδρου Γιανουκόβιτς με τον επίτροπο της ΕΕ Στ. Φούλε
Από τη χτεσινή συνάντηση του Προέδρου Γιανουκόβιτς με τον επίτροπο της ΕΕ Στ. Φούλε
ΚΙΕΒΟ.--

Χοντραίνει η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για την Ουκρανία, ενώ γίνονται προσπάθειες για εσωτερικό ενδοαστικό συμβιβασμό. Σε άρθρο του χτες στη ρωσική εφημερίδα «Κοmmersant», ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνει ότι «η στιγμή της αλήθειας» για τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ έφτασε με την κρίση στην Ουκρανία» και συνεχίζει «οι λόγοι που ωθούν ορισμένους από τους Δυτικούς εταίρους μας να συμπεριλαμβάνουν συνειδητά και απροκάλυπτα την Ουκρανία στο γεωπολιτικό τους χώρο, οδηγεί αναπόφευκτα σε θεμελιώδη ερωτήματα όσον αφορά στις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ».

Ταυτόχρονα, η Ρωσία που απέτρεψε τον περασμένο Δεκέμβρη τη σύναψη συμφωνίας της Ουκρανίας με την ΕΕ δηλώνει ότι η συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών για το δάνειο 15 δισ. δολαρίων και τη μείωση της τιμής πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου θα εξαρτηθεί από τη στάση της μελλοντικής κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, ο Στέφαν Φούλε, αρμόδιος επίτροπος διεύρυνσης της ΕΕ από το Κίεβο, που συνεχίζει τις επαφές του, προέτρεψε τον Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές και σε μια μεταβατική κυβέρνηση όπου θα συμμετάσχουν όλα τα κόμματα και στη συνέχεια να προχωρήσει σε νέες εκλογές. Την επιστροφή στο σύνταγμα του 2004 ζητάει και η αντιπολίτευση, όπως και την προσφυγή στις κάλπες «για να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη του λαού και της πλατείας Μάινταν». Βέβαια, σημαντικό τμήμα του λαού εξακολουθεί να βρίσκεται εγκλωβισμένο κάτω από ξένες σημαίες και επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα στους αστούς να κάνουν τα παιχνίδια τους.

Επίσης, χτες, πρωινές ώρες Ελλάδας αναμενόταν να συναντηθούν στην Ουάσιγκτον η επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για να συζητήσουν την λεγόμενη «βοήθεια» στην Ουκρανία.

Χτες στο Κίεβο, που συνεχίζονται τα οδοφράγματα, ο ηγέτης του κόμματος «Πατρίδας» της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο - φυλακισμένης για διαφθορά - Αρσένι Γιατσενιούκ, δέχτηκε επίθεση με πράσινη μπογιά, όταν επισκέφτηκε την Τιμοσένκο στο νοσοκομείο, όπου έχει μεταφερθεί τις τελευταίες μέρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινήσεις στη στρατιωτικο-διπλωματική σκακιέρα (2014-04-01 00:00:00.0)
Απειλές αλλά και παζάρια στην κλιμακούμενη διαπάλη (2014-03-27 00:00:00.0)
Προβληματισμοί για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας (2014-02-26 00:00:00.0)
Επανεξετάζουν τα συμβόλαια για αέριο (2009-11-21 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση (2009-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ