Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
«Πυρετός» διαβουλεύσεων για εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στο επίκεντρο εντατικών διπλωματικών διαβουλεύσεων τέθηκε, εκ νέου, αργά χτες βράδυ κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη το ρωσικό και το δυτικο-αραβικό σχέδιο απόφασης για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Συρία και τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις εμπόλεμες ζώνες. Στόχος της συνεδρίασης ήταν, όπως ανέφεραν διπλωματικοί αξιωματούχοι στον ΟΗΕ, η διερεύνηση της πιθανότητας συγχώνευσης των δύο σχεδίων απόφασης για τη συριακή σύρραξη.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε νωρίτερα χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, το ρωσικό σχέδιο απόφασης «δεν είναι μονόπλευρο», όπως το σχέδιο που υπέβαλαν την περασμένη βδομάδα η Αυστραλία, το Λουξεμβούργο και η Ιορδανία (με τη στήριξη ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας), ούτε επιχειρεί τη δημιουργία προφάσεων για την επαναφορά του στρατιωτικού σεναρίου βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στη Δαμασκό. Εχει, όπως είπε, επίκεντρο τη ρωσική άποψη «για το ρόλο που μπορεί να παίξει το Συμβούλιο Ασφαλείας αν θέλουμε να βρεθεί λύση στα προβλήματα αντί να ανταγωνίζεται η μία πλευρά την άλλη», τονίζοντας πως είναι παράλληλα σύμφωνο με τις βασικές αρχές του ανακοινωθέντος της Διάσκεψης Κορυφής του «G8» και των διαπραγματεύσεων της «Γενεύης Ι» που καλούσε «τη συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ενωθούν για να εξαλείψουν την τρομοκρατία στη Συρία». Σημείωσε έτσι ότι το κέντρο βάρος του ρωσικού σχεδίου πέφτει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στον τερματισμό της βίας και στην (ανά περιοχές) επιβολή εκεχειρίας για την εξασφάλιση απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας...

Πληροφορίες ειδησεογραφικών δικτύων αναφέρουν ότι το σχέδιο απόφασης που υπέβαλαν στο ΣΑ του ΟΗΕ την περασμένη βδομάδα οι πρέσβεις Αυστραλίας, Λουξεμβούργου, Ιορδανίας, με τη στήριξη Ουάσιγκτον, Λονδίνου και Παρισιού, θέτει προς τη συριακή κυβέρνηση ένα 15ήμερο τελεσίγραφο για τερματισμό της «βίας» και την εφαρμογή εκεχειρίας δήθεν για να επιτραπεί η άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί στα πεδία των συγκρούσεων. Εντούτοις, επισείονται απειλές διεθνών κυρώσεων κατά της Δαμασκού, σε περίπτωση μη τήρησης του τελεσίγραφου, ανοίγοντας την ίδια ώρα την πίσω πόρτα για επαναφορά της στρατιωτικής λύσης και την εξαπόλυση ιμπεριαλιστικής επίθεσης (με τις ευλογίες του ΟΗΕ) για την ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ.

Στη Γενεύη, πάντως, πραγματοποιούνταν ως νωρίς το βράδυ δίωρη συνάντηση ανάμεσα στο Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, την Αμερικανίδα ομόλογό του Γουέντι Σέρμαν και το διεθνή απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι. Και σε αυτή τη συνάντηση, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα δύο σχέδια απόφασης που κυκλοφορούν για τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο Μπραχίμι είπε πως ΗΠΑ και Ρωσία «δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν στην απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων» μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Οπως σημείωσε, «επανέλαβαν την υποστήριξή τους σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν και οι δύο τόσο εδώ (στη Γενεύη) όσο και στις πρωτεύουσές τους και αλλού να υπάρξει μια απεμπλοκή της κατάστασης, διότι μέχρι στιγμής δεν σημειώνουμε και πολλή πρόοδο σε αυτή τη διαδικασία»

Παράλληλα ανακοινώθηκε πως παρατείνεται μέχρι την Κυριακή η εκεχειρία στην πόλη Χομς, όπου από την περασμένη Παρασκευή κατέστη δυνατή η ασφαλής αποχώρηση περίπου 1.200 αμάχων. Οι περίπου 330 άνδρες - κάτοικοι της πόλης που τέθηκαν υπό κράτηση και ανακρίνονται το τελευταίο διήμερο από Σύρους αξιωματούχους υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ αναμενόταν να αφεθούν ελεύθεροι εντός 24ώρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς τρίτο γύρο διαπραγμάτευσης μετά την ισχνή πρόοδο (2014-02-16 00:00:00.0)
Πιθανός και τρίτος γύρος διαπραγμάτευσης στη Γενεύη (2014-02-15 00:00:00.0)
Πολύ δύσκολες οι απευθείας συνομιλίες στη Γενεύη (2014-01-25 00:00:00.0)
Προετοιμασίες της Συνδιάσκεψης της Γενεύης (2013-12-21 00:00:00.0)
Ισραηλινά πλήγματα «ανεβάζουν το θερμόμετρο» (2013-01-31 00:00:00.0)
Πιέσεις, επαφές και μάχες (2012-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ