Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αναβρασμός» σε Χόλιγουντ και Αγγλία

Μετά τους Αμερικανούς ηθοποιούς, «σειρά» απεργιακών κινητοποιήσεων αρχίζουν οι Βρετανοί συνάδελφοί τους. Η συνάντησή τους με τους παραγωγούς δεν οδήγησε σε συμφωνία. Ετσι αν δε γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, οι Βρετανοί ηθοποιοί δηλώνουν ότι θα απεργήσουν μετά τη λήξη της σύμβασής τους σε ένα εξάμηνο.

Οι Βρετανοί ηθοποιοί απαιτούν επιπλέον αμοιβή για τις εμφανίσεις τους σε ταινίες, όταν κυκλοφορούν σε βίντεο και DVD, όπως ισχύει για τους Αμερικανούς ηθοποιούς, οι οποίοι παίρνουν και έξτρα χρήματα αν η ταινία γίνει εμπορική επιτυχία. Μάλιστα, οι Αμερικανοί ηθοποιοί παίρνουν περισσότερα χρήματα από τους Βρετανούς, ακόμη και όταν η παραγωγή είναι βρετανική.

Παράλληλα, στο Χόλιγουντ οι σεναριογράφοι απαιτούν νέα σύμβαση (έληξε η προηγούμενη). Οι πρώτες διαπραγματεύσεις δεν είχαν αποτέλεσμα. Γεγονός που πιέζει και τους δύο φορείς, αφού το «καζάνι βράζει», καθώς πάνω από 11.000 σεναριογράφοι του σωματείου εργάζονται χωρίς σύμβαση. Το σωματείο απαιτεί μεγαλύτερες αμοιβές, αφού οι εταιρίες παραγωγές κερδίζουν, σε βάρος των σεναριογράφων, τεράστια ποσά από τις επαναπροβολές των ταινιών και τις αναπαραγωγές τους σε βίντεο και DVD.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ