Σάββατο 15 Φλεβάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Οικοδομούν «νέο μοντέλο» στις σχέσεις τους

Στο Πεκίνο βρίσκεται από χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι

Ο Κινέζος Πρόεδρος καλοδέχτηκε τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, σημειώνοντας την ανάγκη να δυναμώσει η συνεργασία των δύο χωρών
Ο Κινέζος Πρόεδρος καλοδέχτηκε τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, σημειώνοντας την ανάγκη να δυναμώσει η συνεργασία των δύο χωρών
ΠΕΚΙΝΟ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ.--

«Πολύ εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Τζον Κέρι τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίγκ, χτες, στο Πεκίνο, δεύτερο σταθμό της πολυήμερης περιοδείας του στην περιοχή.

Τόνισε ότι «είχαμε την ευκαιρία να σκύψουμε σε λεπτομέρειες για τις προκλήσεις γύρω από τη Βόρεια Κορέα», έχοντας από προχτές διευκρινίσει ότι θα ζητήσει από την Κίνα να χρησιμοποιήσει τη στενή σχέση που έχει με την Πιονγιάνγκ, προκειμένου η ΛΔ Κορέας να ανταποκριθεί στις «διεθνείς» της υποχρεώσεις σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Πρόκειται για δεσμεύσεις που οι ΗΠΑ περιμένουν να υλοποιηθούν ώστε να επαναληφθούν οι «εξαμερείς συνομιλίες» (Νότια Κορέα - ΛΔ Κορέας - Κίνα - Ρωσία - Ιαπωνία - ΗΠΑ).

Από την πλευρά του ο Τζινπίγκ υπογράμμισε πως η Κίνα «δεσμεύεται σθεναρά να οικοδομήσει ένα νέο μοντέλο στις σινο- αμερικανικές σχέσεις μαζί με την αμερικανική πλευρά και θα συνεχίσει να ενισχύει το διάλογο, να προωθεί την αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία και να χειρίζεται τη νέα χρονιά κατάλληλα τις διαφωνίες έτσι ώστε σφυρηλατεί τη διαρκή και υγιή ανάπτυξη των δεσμών τους». Αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον των μονοπωλίων για τις λεγόμενες εναλλακτικές μορφές Ενέργειας, επικεντρώθηκε στη συνεργασία που χρειάζεται για την «εξοικονόμηση Ενέργειας», την «πράσινη» οικονομία, τη χαμηλή κατανάλωση άνθρακα και τη μείωση της παραγωγής ρύπων.

Η κατάσταση στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα συζητήθηκε σε συνάντηση με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι, με τον Κέρι να καλεί την Κίνα να δείξει περισσότερη «διαφάνεια», δηλώνοντας: «Καλέσαμε τους φίλους μας στην Κίνα να τηρούν τα πλέον υψηλά πρότυπα για τις ανακοινώσεις, την επικοινωνία (...) και την ανταλλαγή πληροφοριών, προκειμένου να περιορίζονται οι κίνδυνοι προστριβών».

Από τη μεριά του ο Γι είπε πως η Κίνα δεν θα επιτρέψει να υπάρξει χάος ή να ξεσπάσει πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο. «Η Κίνα είναι σαφής σε αυτό. Δεν το δηλώνουμε μόνο, το πράττουμε», σχολίασε, σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά». Ενώ για τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ δήλωσε ότι πρέπει να αντανακλούν την αρχή της «μη αντιπαράθεσης, της μη σύγκρουσης, του αμοιβαίου σεβασμού και της συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους».

Πρακτορεία μετέδωσαν πως προχτές ο Κέρι σημείωσε από τη Σεούλ ότι τα νησιά Σενκάκου (που τελούν υπό τη διοίκηση του Τόκιο, αλλά τα διεκδικεί το Πεκίνο με το όνομα Ντιαογιού) εμπίπτουν στη συνθήκη ασφαλείας που προβλέπει την επέμβαση των ΗΠΑ σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα.

«Στροφή» ΗΠΑ προς την Ασία

Συνεχίζοντας την (πέμπτη σε ένα χρόνο) περιοδεία του στην περιοχή, ο Κέρι θα επισκεφτεί και την Ινδονησία.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή επιβεβαίωσε πριν λίγα χρόνια ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στη «στροφή» της χώρας του προς την Ασία, εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ μεταφέρουν εκεί μέρος της προσοχής τους που σήμερα έχουν σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη, καθώς η περιοχή αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για τις διεθνείς σχέσεις.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ συνδέεται βέβαια με τον τεράστιο φυσικό πλούτο της περιοχής (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, αλιεία), αλλά και τους κρίσιμης σημασίας θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους. Γι' αυτό και τα τελευταία χρόνια επιδιώκει να επεκτείνει περισσότερο και τις στρατιωτικές της συμμαχίες στην περιοχή. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ξεκινά σε λίγες μέρες η (ετήσια) κοινή στρατιωτική άσκηση Σεούλ - Ουάσιγκτον. Πριν λίγες μέρες, ο αρχηγός του αμερικανικού Ναυτικού Τζόναθαν Γκρίνερτ δήλωσε από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας ότι αυτή δεν πρέπει να νιώθει αβέβαιη για την ασφάλειά της. Ο ίδιος προχτές βρέθηκε στις Φιλιππίνες και απαντώντας σε ερώτηση φοιτητών της Εθνικής Σχολής Αμυνας για τη στάση των ΗΠΑ σε ενδεχόμενη κατάληψη των νησιών Σπράτλι (σ.σ. πρόκειται για νησιωτικό σύμπλεγμα που διαφιλονικούν Κίνα και Φιλιππίνες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα) από την Κίνα, δήλωσε ότι «φυσικά, θα σας βοηθούσαμε». «Δεν ξέρω τι ακριβώς βοήθεια θα ήταν αυτή», συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «έχουμε την υποχρέωση γιατί έχουμε υπογράψει συμφωνία». Πρόσθεσε ακόμα ότι επανασχεδιάζοντας την εξωτερική τους πολιτική στην Ασία, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αναπτύξουν 60 πολεμικά πλοία στην περιοχή, από 45-50 που έχουν σήμερα.

Οταν τον περασμένο Δεκέμβρη ο Κέρι είχε βρεθεί στη Μανίλα, συμφωνήθηκε η προσφορά 40 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στις Φιλιππίνες, για τη «διαφύλαξη» των εθνικών τους υδάτων από την Κίνα, αλλά και υπογράφτηκε συμφωνία που επιτρέπει σε στρατεύματα, πολεμικά αεροσκάφη και πλοία των ΗΠΑ να σταθμεύουν προσωρινά στις Φιλιππίνες, όπου οι τελευταίες αμερικανικές βάσεις έκλεισαν το 1992.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ