Σάββατο 15 Φλεβάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιδιώκει αναβάθμιση του περιφερειακού της ρόλου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το πρακτορείο «Αναντολού» μετέδωσε χτες (επικαλούμενο το παλαιστινιακό πρακτορείο «Wafa») ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός αλλά και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, σχετικά με τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό και την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή, καθώς εντείνονται τα ενδοϊμπεριαλιστικά «παζάρια» στην περιοχή. Ανάμεσα σ' άλλα, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και τα μέσα που θα τις αναπτύξουν. Οι Τούρκοι ηγέτες εξέφρασαν ότι στηρίζουν τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει το ρόλο της στα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια περιφερειακά αλλά και διεθνώς, εντάσσεται και η Σύνοδος Τουρκίας - Αφγανιστάν - Πακιστάν που έγινε στην Αγκυρα. Σε κοινό ανακοινωθέν, οι τρεις μεριές επικεντρώνουν στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί από κοινού η τρομοκρατία και να αναπτυχθούν κοινά κοινωνικοοικονομικά σχέδια που θα οικοδομήσουν αμοιβαία εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη. Σημειώνουν δε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίζει να στηρίζει την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του Αφγανιστάν και μετά το 2014.

  • Ο γιος του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν οδηγήθηκε χτες στον αρμόδιο εισαγγελέα για να καταθέσει στο πλαίσιο των ερευνών που συνεχίζονται για το σκάνδαλο διαφθοράς που «πλήττει» πολιτικά την κυβέρνηση του AKP. Εξι από τους βασικούς υπόπτους της υπόθεσης (ανάμεσά τους και το πρώην στέλεχος της κρατικής τράπεζας Halkbank, Σουλεϊμάν Ασλάν) αφέθηκαν χτες ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, αφού τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ