Σάββατο 15 Φλεβάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιθανός και τρίτος γύρος διαπραγμάτευσης στη Γενεύη

Από τη συνάντηση στη Γενεύη των δύο αντιπροσωπειών
Από τη συνάντηση στη Γενεύη των δύο αντιπροσωπειών
ΓΕΝΕΥΗ._ Στον προσανατολισμό για ένα τρίτο γύρο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και του αντιπολιτευόμενου «Εθνικού Συνασπισμού» στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συνδιάσκεψης «Γενεύη ΙΙ» αναφέρθηκε χτες ο διεθνής απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχκντάρ Μπραχίμι, κατά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των συνομιλιών της «Γενεύης ΙΙ». Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς ο διεθνής αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι μετά από δύο βδομάδες διαπραγμάτευσης δεν υπάρχει ουσιαστικά «καμιά ένδειξη προόδου».

Ωστόσο, η ημερομηνία για έναν πιθανό τρίτο γύρο δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αν και την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές δεν απέκλειαν παράταση των συνομιλιών της δεύτερης φάσης και σήμερα (Σάββατο).

Νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει τη δημιουργία ενός μεταβατικού κυβερνητικού σώματος στη χώρα, υπό την προϋπόθεση πως η αντιπολίτευση θα διακηρύξει επίσημα τη δέσμευσή της σε έναν «κοινό αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας». Παράλληλα, στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, ότι επιχειρούν να αποτρέψουν τη διεθνή συνδιάσκεψη στη Γενεύη, «υπό διάφορα προσχήματα όπως συμβαίνει τώρα με την πόλωση της ανθρωπιστικής κρίσης και προηγούμενα με τα χημικά όπλα».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι από το Πεκίνο όπου βρέθηκε χτες, γνωστοποίησε την απαίτηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να του παρουσιαστούν «νέες πολιτικές λύσεις για τη Συρία δεδομένης της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης».

Το ίδιο 24ωρο, η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Εϊμος, δήλωσε χθες ότι η εκκένωση της πόλης Χομς στην κεντρική Συρία «δεν αποτελεί επαρκή πρόοδο» και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξασφαλίσει στις ομάδες αρωγής «τα μέσα για να εκπληρώσουν την ανθρωπιστική αποστολή τους». Επιπλέον, διακόπηκε η διαδικασία ασφαλούς απομάκρυνσης αμάχων της πόλης Χομς μέχρις ότου αποσαφηνιστεί η τύχη των περίπου 220 ανδρών που κρατούνται και ανακρίνονται από τις συριακές αρχές. Αυτά, ενώ «τρέχει» το ρολόι της εκεχειρίας που παρατάθηκε μέχρι αύριο (Κυριακή).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνομιλίες για το νέο συριακό σύνταγμα ανήγγειλε ο Ντε Μιστούρα (2017-05-23 00:00:00.0)
Πιέσεις για συνέχιση της διαπραγμάτευσης (2014-02-22 00:00:00.0)
Ρωσική αντίδραση σε δυτικό σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ (2014-02-12 00:00:00.0)
Αρχισε η δεύτερη φάση των συνομιλιών στη Γενεύη (2014-02-11 00:00:00.0)
Διπλωματικές ζυμώσεις εν μέσω συγκρούσεων (2014-01-24 00:00:00.0)
Προτείνει σχέδιο εκεχειρίας και ανταλλαγής αιχμαλώτων (2014-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ